Pembuat cip terkemuka China, SMIC mencatatkan pertumbuhan kukuh bagi H1 pada 2021 walaupun dikenakan sekatan

Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) mengeluarkan laporan untuk separuh pertama tahun 2021, menunjukkan bahawa keuntungan bersih meningkat sebanyak 278% tahun ke tahun berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu, walaupun pengawal selia AS terus mengenakan sekatan terhadap perniagaan global syarikat.

Pembuat cip terbesar China itu juga mencapai jumlah pendapatan sebanyak 16.09 bilion yuan (AS$2.49 bilion), meningkat 22.3 peratus dan margin keuntungan kasar 26.7 peratus.

Semikonduktor diperlukan untuk membuat pelbagai jenis peranti elektronik, termasuk telefon pintar, kereta, dan peralatan rumah tangga. Baru-baru ini, sebuahKekurangan cip globalMemberi tekanan kepada syarikat teknologi di seluruh dunia dan meningkatkan persaingan teknologi antara ekonomi utama.

Dalam konteks perubahan ini, matlamat SMIC adalah untuk menyokong pembangunan teknologi cipnya yang lebih kompleks, yang syarikat percaya akan memberikan permintaan yang paling besar pada masa akan datang. Pada separuh pertama tahun ini, pelaburan R&D syarikat menyumbang 12% daripada keseluruhan pendapatan, dan sejumlah 373 paten penemuan diperoleh.

Lihat juga:Pembuat chip terbesar Britain diambil alih oleh Nexperia China di tengah krisis semikonduktor yang berterusan

2020 adalah tahun yang sibuk untuk SMIC. Pada bulan Julai tahun ini, syarikat itu berjaya menyelesaikan yang terbesar di ChinaTawaran awam permulaanDalam satu dekad, penyenaraian di papan bintang gaya Nasdaq di Shanghai telah mengumpulkan sejumlah $7.6 bilion. Pada bulan September, pentadbiran Trump mengumumkan sekatan terhadap SMIC, yang memerlukan pembekal AS untuk mendapatkan lesen sebelum menghubungi syarikat itu. Pada bulan Disember, ia dimasukkan ke dalam senarai entiti Jabatan Perdagangan A.S., menambahkan sekatan lebih lanjut pada rangkaian perdagangan SMIC.

Ditubuhkan di Shanghai pada tahun 2000 dan diperbadankan di Kepulauan Cayman pada tahun yang sama, SMIC kini merupakan pembuat cip terkemuka di China, menyediakan produk semikonduktor canggih kepada syarikat elektronik utama seperti Qualcomm dan Texas Instruments.

Dalam perdagangan di Shanghai pada hari Isnin, saham syarikat naik 1.88% kepada kira-kira 59 yuan sesaham pada tengah hari, dengan jumlah nilai pasaran 232.63 bilion yuan.