Pembuat kenderaan elektrik Avatr menandatangani perjanjian kerjasama strategik dengan Huawei

Pada Pameran Auto Chongqing 2022,Avatr, jenama kereta yang dicipta bersama oleh Changan Automobile, CATL dan Huawei, menandatangani perjanjian kerjasama strategik komprehensif baru dengan Huawei pada hari Sabtu.

Kedua-dua pihak mencapai kesepakatan dalam bidang pelaburan sumber daya optimum dan kebenaran tanda dagangan HI Huawei, dan bersama-sama akan membina rangkaian kenderaan elektrik pintar kelas atas berdasarkan generasi baru platform teknologi EV pintar CHN. Empat model baru akan dilancarkan menjelang 2025.

Platform data korporat China Tianyan Check menunjukkan bahawa Changan Automobile dan CATL adalah pemegang saham terbesar dan kedua terbesar Awat, dengan nisbah pegangan saham masing-masing 39.02% dan 28.99%.

Huawei telah berulang kali menyatakan bahawa ia tidak akan membina kereta, tetapi akan bekerjasama dengan syarikat kereta dalam dua aspek. Yang pertama adalah bekerjasama dengan tiga syarikat kereta untuk membina sub-jenama dengan Huawei Inside (HI). Dengan kata lain, Huawei menyediakan penyelesaian kereta pintar yang komprehensif, iaitu Changan Automobile, BAIC dan GAC. Yang lain adalah model pemilihan pintar Huawei yang berpartisipasi dalam reka bentuk dan menyediakan saluran penjualan. Model perwakilan adalah AITO yang dibuat dengan kerjasama SERES.

Avatr 11 dilengkapi sepenuhnya dengan penyelesaian seperti pemanduan pintar Huawei, kokpit pintar, sambungan rangkaian pintar, elektronik pintar, dan perkhidmatan awan dalam kenderaan pintar. Ia memiliki jarak sekurang-kurangnya 700 kilometer, mempercepat dari 0-100 km/jam dalam waktu kurang dari 4 saat, dan memiliki 200 kilowatt pengisian super cepat voltan tinggi dan 400 kekuatan pengkomputeran teratas.

Kontrak lain yang ditandatangani oleh Avatr dan Huawei bertujuan untuk mempererat kerjasama berdasarkan kerjasama tiga pihak sebelumnya. Changan Automobile juga mengatakan bahawa pusat pengalaman pertama Avatr akan dibuka secara rasmi pada suku ketiga tahun ini dan kini sedang bekerjasama dengan Huawei untuk melaksanakan persiapan untuk saluran kedai.

Xu Ruike, ketua berputar Huawei, mengatakan bahawa setelah Huawei bertekad untuk memulakan perniagaan automotifnya, dia mengunjungi hampir semua ketua dan CEO syarikat kereta China. Dalam tempoh ini, dia mengetahui lebih banyak mengenai kedudukan Huawei dalam industri automotif. “China tidak kekurangan kereta berjenama Huawei, tetapi kekurangan pembekal alat ganti kenderaan teknologi teras yang sebenarnya,” katanya.

Lihat juga:Changan Automobile mendedahkan kemajuan Avatr 11

Pada bulan April tahun ini, Avatr menyelesaikan pusingan pertama peningkatan modal dan pengembangan saham. Syarikat ini menjalankan pusingan pembiayaan A. Pada masa akan datang, ia akan mempunyai rancangan penyenaraian bebas dan memperkenalkan lebih banyak rakan strategik dengan latar belakang yang pelbagai.