Pembuat telefon pintar Transsion Tecno melancarkan Spark 8 dengan harga berpatutan di India

Tecno, yang dimiliki oleh syarikat telefon pintar China Transsion Holdings, dilancarkan pada hari JumaatTelefon bimbit Spark 8 di India, apabila spesifikasi peringkat kemasukan dipilih, ia ditandakan dengan harga yang berpatutan.

Tecno Spark 8 menggunakan kamera belakang berkembar dengan sensor utama 16 megapiksel dan bukaan f/1.8. Kamera ini mendukung fitur AI Beautiful, Gesture Control Shot, AI Portrait Mode, HDR, AR Shot, Time Mode, Panorama Mode, Slow Motion Mode. Kamera 8 megapiksel menghadap ke depan dengan kilat berganda untuk selfie dan sembang video. Menariknya, telefon pintar ini mempunyai modul cap jari belakang yang terletak di sudut kanan bawah modul kamera dan agak luar biasa.

Tecno Spark 8 mempunyai paparan HD 6.56 inci dengan takuk titisan air. Telefon ini mempunyai kecerahan 480 nits dan kadar penyegaran standard 60Hz. Ia agak besar, tebal 9.2 mm, lebar 76 mm dan tinggi 165 mm. Dari segi prestasi, telefon menggunakan chipset MediaTek Helio G25, dengan memori 3GB LPDDR4X dan storan 64GB, yang dapat diperluas menjadi 256GB melalui kad microSD. Ia menyokong teknologi HyperEngine untuk memberikan pengalaman permainan yang lancar.

Tecno Spark 8 dilengkapi dengan bateri 5000mAh dan sistem operasi Android 11 yang disesuaikan iaitu HIOS 7.6. Ciri sambungannya merangkumi 4G LTE, Wi-Fi dwi-frekuensi, Bluetooth 5.0 dan GPS.

Tecno Spark 8 dengan memori 3GB dan storan 32GB berharga INR 9,299 ($125) di India. Tiga warna-biru, hijau dan ungu-tersedia untuk pelanggan.

Lihat juga:Ulasan Tecno Spark 7P dan Spark 7 Pro

Sebelum ini, pada malam 25 Oktober, Transformation Holdings mengeluarkan laporan suku ketiga untuk tahun 2021. Syarikat mencapai pendapatan operasi sebanyak 35.773 bilion yuan (AS $5.6 bilion) pada tiga suku pertama, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 43.26%. Keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada syarikat induk adalah 2.882 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 47.49%. Keuntungan bersih yang direalisasikan setelah menolak keuntungan dan kerugian yang tidak berulang adalah 2.539 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 45.25%.

Mengenai pertumbuhan prestasi yang pesat, Transsion Holdings menyatakan bahawa sambil mengekalkan kelebihan daya saingnya di pasaran Afrika, syarikat itu secara aktif memperluas pasaran di luar Afrika, terus meningkatkan kemampuan produknya, dan meningkatkan usaha promosi jenama   –  Akibatnya, saiz jualan telah meningkat.