Pemimpin CPU China Hygon disenaraikan di Shanghai Star Market

Hygon Information Technology Co., Ltd., syarikat CPU terkemuka di China, disenaraikan di Shanghai Star Market pada 12 Ogos dengan harga tawaran 36 yuan ($5.34) sesaham. Sehingga jam 2 petang pada 12 Ogos, harga sahamnya telah meningkat sebanyak 70.25%, dan jumlah nilai pasarannya sekitar 142.2 bilion yuan.

Ditubuhkan pada tahun 2014, Hygon adalah anak syarikat Zhongke Group, yang sama dengan syarikat CPU terkemuka lain, Loongson Technology. Tidak lama selepas penubuhannya, Hygon menerima pelaburan malaikat dari syarikat tersenarai di bawah Akademi Sains China, seperti Su Steel dan Akademi Sains China Holdings.

Melalui IPO ini, Haiguang merancang untuk mengumpulkan 9,148 miliar yuan, terutama untuk penyelidikan dan pengembangan generasi baru pemproses umum dan coprocessor, serta pembinaan pusat penyelidikan dan pengembangan teknologi pemproses canggih, dan menyimpan dana untuk pengembangan teknologi.

Perniagaan utama Hygon berasal dari CPU dan DCU, yang merupakan sumber pendapatan utamanya.

CPU Hygon bertujuan untuk memenuhi keperluan senario aplikasi pemproses tujuan umum seperti pengkomputeran logik yang kompleks dan penjadualan pelbagai tugas, dan serasi dengan laluan teknologi Hygon arsitektur pemproses x86 arus perdana antarabangsa. Pada masa ini, Hygon mempunyai tiga siri produk CPU, iaitu Haiguang 7000 untuk aplikasi kompleks seperti pusat data dan pengkomputeran awan, Hygon 5000 untuk pelayan kelas bawah untuk pembinaan maklumat dalam bidang urusan kerajaan, perusahaan, dan pendidikan, dan untuk stesen kerja, Hygon 3000 dalam bidang pengkomputeran peringkat kemasukan seperti pelayan pengkomputeran tepi.

Lihat juga:Syarikat photoresist Fuyang Xinaiwa Bag 500 juta yuan pembiayaan Siri C

Dalam tempoh pelaporan, Hygon mencapai keuntungan pertamanya pada tahun 2021. Dari tahun 2019 hingga 2021, pendapatan bank perdagangan adalah 379 juta yuan, 1.022 miliar yuan, dan 2,31 miliar yuan, dan keuntungan bersihnya adalah -137 juta yuan, -83 juta yuan, dan 438 juta yuan.

Pada masa ini, syarikat utama yang terlibat dalam R&D dan penjualan CPU dan GPU termasuk Intel, AMD, Nvidia, HiSilicon, dll. Di China, syarikat-syarikat tersebut termasuk Montage Technology, Cambrian, Original, dan Loongson Technology di China. Menurut data yang ada, berbanding dengan rakan sejawatnya dalam industri yang sama, margin keuntungan kasar komprehensif Hygon pada tahun 2021 pada dasarnya sama dengan purata industri.