Pendapatan H1 Anta di China mengatasi Nike untuk pertama kalinya

Anta Sporting Goods Co., Ltd. adalah sebuah syarikat sukan terkenal di China,Pendapatan keseluruhan meningkat 13.8% pada separuh pertama tahun ini kepada 25.97 bilion yuan ($3.79 bilion), meningkat daripada $3.7 bilion Nike China dalam tempoh pelaporan yang sama.

Ding Shizhong, ketua dewan pengarah Anta Sports, mengaitkan pertumbuhan pendapatan dengan strategi “fokus tunggal, pelbagai jenama, globalisasi”. Dibahagi mengikut segmen, dalam tempoh fiskal, pendapatan segmen Anta meningkat 26.3% tahun ke tahun kepada 13.36 bilion yuan. Pendapatan segmen FILA turun sedikit sebanyak 0.5% kepada 10.78 bilion yuan. Model inkubasi jenama baru telah dikembangkan lebih jauh.Didorong oleh Descente dan Kolon Sport, pendapatan semua jenama lain melonjak 29.9% menjadi 1.83 bilion yuan.

Menurut model pelanggan langsung, kira-kira 6,600 kedai Anta dan Anta Kids, kira-kira 52% dikendalikan secara langsung oleh Anta Sports, dan 48% selebihnya dikendalikan oleh francaisi.

Perlu disebutkan bahawa pada separuh pertama tahun ini, wabak pneumonia mahkota baru domestik berulang kali muncul, yang secara tidak sengaja mendorong ledakan sukan luar global. Jenama sukan profesional kelas atas Anta Sports Descente dan jenama gaya hidup luar mewah Kolon Sport juga melihat dividen. Ding Shizhong menekankan dalam laporan kewangan bahawa model inkubasi jenama baru semakin matang, dengan mengatakan bahawa “Descente dan Kolon Sport telah berkembang dengan kuat di bawah pandemi, dan garis pertumbuhan ketiga secara beransur-ansur terbentuk.”

Lihat juga:Pendapatan Nike 2022 Greater China turun 9% tahun ke tahun

Walau bagaimanapun, laporan kewangan juga menyebutkan bahawa kerana wabak itu, kumpulan itu menangguhkan operasi beberapa kedai fizikal.Oleh itu, perniagaan runcit luar talian dipengaruhi secara negatif oleh penurunan lawatan pengguna yang ketara dan permintaan yang lemah. Margin keuntungan kasar keseluruhan Anta Sports turun 1.2% kepada 62%. FILA, yang diposisikan pada tingkat pertengahan hingga tinggi, paling terpengaruh, kerana bahagian pendapatannya dalam kumpulan terus menurun menjadi 41.5%, dan pendapatannya turun 0,5% tahun ke tahun menjadi 10,777 miliar yuan.