Pendapatan Meituan Q3 mencapai 7.6 bilion dolar AS; 667.5 juta pengguna transaksi tahunan

Pada hari Jumaat,Meituan mengeluarkan laporan kewangan suku ketiga 2021Pada 30 September 2021. Laporan itu menunjukkan bahawa pendapatan syarikat mencapai 48.829 bilion yuan ($7.6 bilion), meningkat 37.9% berbanding tahun lepas.

Perbelanjaan R&D suku tahunan Meituan meningkat sekitar 60% tahun ke tahun kepada 4.7 bilion yuan. Oleh itu, pada suku ketiga 2021, EBITDA yang disesuaikan dan keuntungan bersih yang disesuaikan kedua-duanya mengalami pertumbuhan tahun ke tahun yang negatif, dan masing-masing berubah menjadi negatif 4.1 bilion yuan dan kerugian bersih yang disesuaikan sebanyak 5.5 bilion yuan.

Walau bagaimanapun, pada suku ini, jumlah pengguna transaksi tahunan Meituan dalam 12 bulan terakhir meningkat dengan ketara kepada 670 juta, satu rekod tertinggi. Kekerapan penggunaan pengguna platform juga terus meningkat, dengan jumlah transaksi tahunan rata-rata pengguna mencapai 34.4, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 29%. Angka tersebut menunjukkan bahawa pengguna membuat sekitar 23 bilion pesanan melalui aplikasi syarikat.

Pada suku ini, Meituan juga memberikan faedah lebih lanjut kepada kurirnya. Memastikan pendapatan kurir yang berpatutan, merumuskan standard intensiti kerja secara saintifik, dan meningkatkan faedah keselamatan sosial. Di samping itu, Meituan telah mengadakan lebih daripada 110 perjumpaan kumpulan maklum balas kurir di seluruh negara, dan pada masa yang samaMeningkatkan keterbukaan dan ketelusan sistem penjadualan pesanannya.

Wang Xing, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Meituan, berkata: “Pada suku ketiga 2021, kami akan terus memperkasakan peniaga kecil dan sederhana dan rakan rantaian bekalan untuk meningkatkan operasi digital dan dalam talian mereka.” “Kami juga akan mengingat tanggungjawab sosial kami, terus menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara yang berkualiti tinggi, dan melakukan yang terbaik untuk menyumbang kepada pembangunan masyarakat yang lebih besar, dengan memenuhi misi’Kami membantu orang makan dengan lebih baik dan hidup dengan lebih baik’, Untuk menyokong matlamat’kesejahteraan bersama’.”

Ketika permintaan pengguna meningkat, Meituan menawarkan kepada pengguna tawaran istimewa dari peniaga makanan ringan larut malam berkualiti tinggi di lebih dari 15 bandar pada suku ini, idea yang sangat popular pada musim panas.

Tambahan pula, Meituan terus memperdalam bidang pengedaran tanpa pemandu sepanjang suku ini. Syarikat itu telah menandatangani kontrak kerjasama demonstrasi perintis dengan Shenzhen Bay SIC Super Headquarters Centre dan Shanghai Jinshan District. Pada masa akan datang, Meituan merancang untuk membuka laluan operasi percubaan untuk pengguna sebenar di Jinshan pada separuh pertama tahun depan.

Lihat juga:Pusat demonstrasi operasi logistik ketinggian rendah bandar pertama Meituan menetap di Shanghai

Lebih daripada 90% komponen teras rangkaian logistik ketinggian rendah Meituan City dikembangkan secara bebas oleh syarikat. Pada masa ini, drone Meituan telah berada dalam operasi percubaan di Shenzhen selama hampir satu tahun, menyediakan perkhidmatan penghantaran segera kepada lebih dari 8,000 keluarga di 7 wilayah di bandar ini.