Pendedahan Paten Mesin Pengalaman ByteDance VR

Gabungan ByteDance dianugerahkan paten penampilan“VR (Reality Virtual) Experience Machine (Mecha Edition)”Menurut ringkasan, produk ini direka untuk pengalaman pantas peranti VR dan menyerlahkan bentuk dan corak.

Paten “VR (Virtual Reality) Experience Machine (Mecha Edition)”. (Sumber: Pentadbiran Harta Intelek Negeri China)

ByteDance telah mula menggunakan meta-alam semesta sosialnya sendiri. Sebelum ini, syarikat ini banyak melabur dalam segmen meta-alam semesta seperti permainan, perkakasan VR, dan ekologi kandungan. Laporan media sebelumnya mengatakan bahawa ByteDance memperoleh PoliQ, sebuah syarikat permulaan sosial meta-kosmik yang memfokuskan pada dunia sosial maya dua dimensi, dengan produk yang disebut “VYOU”, aplikasi hiburan berpakaian gambar maya.

Jason Ma, pengasas PoliQ, adalah ahli pasukan awal di DeepGlint dan pengarah produk untuk Xiaomi VR, yang bertanggungjawab untuk pengembangan all-in-one syarikat. Pada bulan Mac, Ma bergabung dengan ByteDance sebagai ketua Pico Social VR. Seluruh pasukan PoliQ, sekitar 50 orang, telah dimasukkan ke Pusat Sosial Pico.

Lihat juga:Bekas Pengarah Xiaomi VR Jason Ma Bergabung dengan Pico ByteDance

Di samping itu, pada bulan Ogos 2021, ByteDance memperoleh Pico, sebuah syarikat permulaan VR yang memfokuskan pada persediaan VR. Selepas pemerolehan itu, Pico mendapat sokongan ByteDance, termasuk sejumlah besar risiko pasaran dan dana untuk menangani kos penyesuaian kandungan dan subsidi pengeluar kandungan. Selama bertahun-tahun, Pico telah menjadi pengeluar perkakasan VR domestik terkemuka, dan bahagian pasaran globalnya bahkan telah mencapai tempat ketiga.