Pengasas bersama Luckin Coffee yang digulingkan merancang untuk melancarkan jenama kopi baru

Charles Lu (Charles Lu), pengasas bersama rangkaian minuman Cina Luckin Coffee, merancang satu lagi projek keusahawanan yang melibatkan pelancaran jenama kopi baru yang disebut “Cotti Coffee”, kata media domestikPlanet teknologiDilaporkan pada 1 September.

Selepas Lu terpaksa meninggalkan Luckin CoffeeSkandal penipuan perakaunan bernilai 2.2 bilion yuan ($318.5 juta), Dia mendaftarkan Teknologi A-bit dan dibukaRangkaian restoran mi bernama “Qu Xiao Mian”.Setelah tiga bulan beroperasi, Quxiaomian menangguhkan pengembangan secara besar-besaran. Selepas itu,Projek keusahawanan hidangan 3R a Gigitan dalam talian, walaupun beberapa bulan kemudian, berita mengenai penutupan kedai diikuti. Coty Coffee adalah usaha terbaru Lou.

Lihat juga:Luckin Coffee membayar $180 juta untuk menyelesaikan tuduhan penipuan perakaunan

Manual jenama Kopi Coty bertarikh Ogos 2022 menunjukkan bahawa syarikat yang berpangkalan di Tianjin itu mempunyai modal berdaftar AS $100 juta dan pasukan pengurusan utamanya berasal dari syarikat besar seperti Luckin Coffee, China Car Rental, dan China UCAR. Nama “cotti” berasal dari biskut Itali yang dipanggil “biscotti”, yang sering dimakan sebagai iringan kopi. Jenama ini bertujuan untuk menjadi lanjutan konsep kopi. Di masa depan, produk seperti memanggang, makanan ringan, dan minuman selain kopi juga akan disediakan.

Menurut manual jenama, Coty Coffee mempunyai dua jenis kedai pada peringkat awal perancangan: kedai standard dengan luas 80-200 meter persegi dan kedai mini dengan luas kurang dari 50 meter persegi. Perbezaan terbesar dari jenama kopi yang ada ialah Coty Coffee memberi tumpuan kepada katering sepenuh masa. Mereka menghidangkan kopi dan biskut kepada pelanggan pada sebelah pagi, hidangan pada tengah hari, snek pada sebelah petang dan minuman pada sebelah petang.

Seorang bekas pekerja Luckin Coffee berkata, model perniagaan ini bukan sahaja melibatkan penjualan kopi, tetapi juga sebagai bar kasual dan dianggap sebagai tempat makan yang bergaya. Dari segi kawasan kedai, kios pengambilan Luckin Coffee umumnya 18-30 meter persegi dan tidak termasuk kawasan pelanggan untuk mengurangkan kos sewa. “Saya rasa kedai Coty sekurang-kurangnya 30 meter persegi dan paling banyak 200 meter persegi. Kawasan tetamu adalah perbezaan terbesar,” kata sumber itu.

Luckin Coffee telah menjadi saingan kuat Starbucks di China. Laporan kewangan suku kedua yang dikeluarkan baru-baru ini menunjukkan bahawa pendapatan bersih Luckin Coffee di pasaran China berbeza dengan pendapatan Starbucks kurang dari 400 juta yuan. Pada separuh kedua tahun ini, Luckin Coffee akan melepasi Starbucks.

Luckin Coffee
(Sumber gambar: Luckin Coffee)

Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak pesaing di pasaran kopi China hari ini. Data Canyan menunjukkan bahawa Tims Coffee membuka 452 kedai dan Shenxiang Coffee membuka 437 kedai, kedua-duanya disokong oleh institusi modal yang kuat. Jenama teh baru dengan kelebihan saluran siap juga mula memasuki bidang kopi, termasuk HeyTea dan Nayuki.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh iiMedia, industri kopi diharapkan dapat mempertahankan tingkat pertumbuhan 27.2%, dan pasar China akan mencapai 1 triliun yuan pada tahun 2025.