Pengasas Dada Group mengundurkan diri, Ketua Pegawai Eksekutif JD Retail mengambil alih jawatan ketua lembaga pengarah

Dada Group, platform pengedaran dan runcit atas permintaan tempatan terkemuka di China, mengeluarkan hasil yang tidak diaudit untuk suku kedua tahun fiskal 2022 pada 22 Ogos, dan mengumumkanPerubahan dalam kedudukan pentadbiran tertentu dan komposisi lembaga mereka.

Syarikat itu mengesahkan pengasasnya, Philip Kuai meletak jawatan sebagai Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Lembaga Pengarah. Pada masa yang sama, lembaga pengarah melantik He Zhiping sebagai presiden baru, yang bertanggungjawab untuk pengurusan operasi harian dan melaporkan kepada lembaga pengarah. Di samping itu, Xin Lijun, Ketua Pegawai Eksekutif JD Retail, dilantik sebagai pengarah syarikat dan akan menggantikan Quine sebagai ketua lembaga pengarah, dan Quine akan terlibat dalam pelaburan dan memberikan bimbingan keusahawanan.

Menurut pengumuman itu, Kui sendiri mengatakan bahawa ketika Dada matang, dia sudah siap sepenuhnya untuk rancangan penggantian. Dia juga menegaskan sumbangan He Jie kepada Dada Group: “Dalam lapan tahun terakhir, He Jie telah memberikan sumbangan utama kepada pertumbuhan besar kami dalam lapan tahun terakhir dan mempererat kerjasama dengan JD.com, menunjukkan pelaksanaan strategi dan kemampuan kepemimpinannya., Memenangi kepercayaan dan sokongan pasukan dan dewan pengarah.”

Dada dilancarkan pada tahun 2014 dan terutama terlibat dalam perniagaan crowdsourcing logistik dan menyediakan perkhidmatan pengedaran intra-bandar. Pada bulan April 2016, JD.com mengumumkan penggabungan anak syarikat O2O “JDDJ” dengan Dada. Pada 5 Jun 2020, Dada disenaraikan di Nasdaq. Prospektus menunjukkan bahawa JD.com memegang 47.4% Dada. Pada bulan Februari tahun ini, JD.com menjadi pemegang saham terbesar Dada, memegang 52% saham.

Sejak penyenaraiannya, Dada telah mengekalkan perkembangan pesat dan stabil. Dalam 12 bulan yang berakhir pada 30 Jun 2022, jumlah transaksi JDDJ (GMV) adalah 54.6 bilion yuan (AS $7.97 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 69%, dan jumlah pengguna aktif tahunan mencapai 72.8 juta.

Lihat juga:Dada Group dan Nestlé memperkukuhkan kerjasama untuk meningkatkan pertumbuhan saluran omni

Pada suku kedua 2022, jumlah pendapatan bersih Dada Group adalah 2.3 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 55%. Pada suku kedua 2022, pendapatan bersih yang dihasilkan oleh Dada Now dan JDDJ masing-masing adalah 815.6 juta yuan dan 1.465 bilion yuan.

Kerugian bersihnya adalah 578.8 juta yuan, berbanding 640.4 juta yuan pada tempoh yang sama pada tahun 2021. Dada meramalkan bahawa jumlah pendapatan pada suku ketiga 2022 adalah antara 2,35 miliar yuan dan 2,45 miliar yuan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 39% hingga 45%.