Pengasas FTX menafikan pemerolehan pertukaran crypto Huobi

Dilaporkan pada 29 Ogos bahawa pertukaran crypto FTX secara rasmi telah memperoleh pesaing Huobi dan akan dinamakan semula sebagai HTX. Khabar angin itu bagaimanapun dinafikan oleh pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif FTX, Sam Bankman-Freed.

Huobi, yang berpusat di Seychelles, sebelumnya terlibat dalam desas-desus pemindahan ekuiti yang berkaitan dengan FTX pada awal bulan Ogos. Menurut aBloombergMenurut laporan itu, Li Li, pengasas Huobi, berusaha menjual 60% saham syarikat itu, yang bernilai AS $3 bilion. Pengasas telah mengadakan perbincangan awal dengan Justin Sun, pengasas rangkaian blockchain Tron, dan FTX.

Namun, laporan itu ditolak oleh platform, yang mendakwa bahawa “belum ada rancangan untuk pemindahan saham pemegang saham utama, dan Huobi terus beroperasi dengan sihat seperti biasa.” Sun juga menafikan ada kaitan dengan perjanjian itu.

Huobi pernah menjadi salah satu platform perdagangan Bitcoin yang paling aktif di dunia. Namun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, syarikat itu berhenti memberikan perkhidmatan kepada pengguna China setelah Beijing secara drastik meningkatkan peraturan transaksi kriptografi tahun lalu. Sejak itu, syarikat itu mempercepat pengembangannya ke pasaran luar negara, termasuk Turki dan Brazil.

Lihat juga:NFT Mingguan: Langkah Besar Huobi

Sebaliknya, FTX telah membuat beberapa pengambilalihan berprofil tinggi sebelum dan semasa kemerosotan pasaran baru-baru ini, sepertiKumpulan Cecair JepunDan anak-anak syarikatnya, berhasrat untuk memperluaskan kehadirannya di negara ini dan merancangBeli Bitvo Pertukaran Kata LaluanPada bulan Julai, sebagai sebahagian daripada kemasukannya ke pasaran Kanada. Walau bagaimanapun, pada bulan Ogos,Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan(FDIC) telah mengeluarkan surat berhenti dan berhenti kepada lima syarikat, termasuk FTX AS, yang menuduh mereka membuat pernyataan palsu mengenai insurans deposit yang berkaitan dengan cryptocurrency.