Pengasas Huawei tekankan’survival’ dalam cabaran ekonomi

Forum dalaman Huawei menerbitkan artikel pada 22 Ogos mengenai peralihan dasar perniagaan keseluruhan syarikat dari mengejar skala ke arah keuntungan dan aliran tunai. Media ChinaLULUHDilaporkan pada 23 Ogos.

Pengasas Huawei, Ren Zhengfei menyebut dalam artikel itu bahawa ekonomi global akan menghadapi kemelesetan dan penurunan daya penggunaan dalam waktu dekat. Huawei mesti mengubah pemikiran dan dasar operasinya, dari mengejar skala menjadi mengejar keuntungan dan aliran tunai, untuk memastikan bahawa ia akan bertahan dari krisis dalam tiga tahun ke depan. “Kita harus menjadikan kelangsungan hidup sebagai rancangan terpenting untuk mengecilkan atau menutup perniagaan pinggiran. Setiap pekerja perlu menyedari krisis yang akan datang,” tulis Ren.

Ren menambah bahawa Huawei harus mengecilkan barisan perniagaannya dan fokus pada peningkatan keuntungan. “Harapan optimis kita untuk masa depan harus diturunkan. Pada tahun 2023 atau bahkan 2025, kita mesti menjadikan kelangsungan hidup berkualiti tinggi sebagai tugas terpenting dan melaksanakan setiap rancangan dengan teliti,” tulis pengasas.

Mengenai perniagaan tertentu, Ren menyebutkan bahawa perkhidmatan cloud Huawei harus fokus untuk menyokong pengembangan perniagaan Huawei, dan Jabatan Tenaga Digital perlu meningkatkan pelaburan dan memperkuat kemampuan pasukan. Untuk penyelesaian kereta pintar, perlu memperkuat perniagaan gelung tertutup, dengan fokus pada peningkatan daya saing beberapa komponen utama, dan selebihnya dapat dikembangkan bersama dengan yang lain.

Pada 12 Ogos tahun ini, Huawei mendedahkan hasil operasinya untuk separuh pertama tahun 2022. Data menunjukkan bahawa Huawei mencapai hasil penjualan 301.6 bilion yuan (44 bilion dolar AS) pada separuh pertama tahun ini, dengan margin keuntungan bersih 5.0%. Operator BG melabur 142.7 bilion yuan, perusahaan BG melabur 54.7 bilion yuan, dan peralatan BG melabur 101.3 bilion yuan. Sebaliknya, ketiga-tiga BG ini memperoleh pendapatan masing-masing sebanyak 136.9 bilion yuan, 42.9 bilion yuan, dan 135.7 bilion yuan pada separuh pertama tahun lalu.

Lihat juga:Pendapatan H1 Huawei sebanyak AS $44.73 bilion

“Walaupun perniagaan peralatan kami terjejas teruk, perniagaan infrastruktur ICT kami mengekalkan pertumbuhan yang stabil,” kata Hu Ken, ketua berputar Huawei.

Orang dalam Huawei telah menyatakan bahawa mulai tahun 2021, Huawei dengan giat mempromosikan perubahan organisasi “operasi legion” secara dalaman, yang telah mendorong pemulihan perniagaan berorientasikan perusahaan. Legion ini, atau “pasukan integrasi,” akan menjadi arah perubahan perniagaan yang paling penting bagi syarikat pada masa akan datang.