Pengatur pasaran tertinggi China melarang penggabungan streaming permainan video Tencent Huya, Douyu

Pengawal selia pasaran China pada hari Sabtu menyekat penggabungan gergasi teknologi Tencent dengan dua platform streaming permainan video, Huya dan Douyu.

“Kami akan sungguh-sungguh mematuhi keputusan tersebut, secara aktif mematuhi berbagai persyaratan peraturan, beroperasi sesuai dengan undang-undang dan peraturan, dan dengan sungguh-sungguh memenuhi tanggung jawab sosial kami.” Kata Tencent dalam satu kenyataan.

Menurut Agensi Berita Xinhua, pada 4 Januari tahun ini, Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar telah melakukan tinjauan antitrust terhadap penggabungan tersebut.

Tencent memegang 36.9% saham syarikat dan merupakan pemegang saham terbesar Huya, memiliki lebih dari satu pertiga saham Douyu. Kedua-dua platform telah disenaraikan di Amerika Syarikat, dengan nilai pasaran gabungan $6 bilion.

Lihat juga:Huya, Douyu bergabung berhenti

Tinjauan oleh pengawal selia pasaran menunjukkan bahawa bahagian pasaran Tencent dalam perkhidmatan operasi permainan dalam talian hulu melebihi 40%, menduduki tempat pertama dalam industri. Huya dan Douyu masing-masing menikmati pangsa pasar 40% dan 30% di pasaran siaran langsung permainan hilir, menduduki tempat pertama dan kedua.

Penggabungan itu akan memperkuat dominasi Tencent di pasaran itu, yang menurut pengawal selia tidak kondusif untuk persaingan yang adil dan kepentingan pengguna.

Siasatan antitrust kerajaan China sedang dijalankan. Ini berlaku setelah Alibaba membayar denda $2.75 bilion kerana amalan anti-persaingan dan Meituan menghadapi siasatan antimonopoli kerana melarang Alipay menggunakan aplikasinya.