Pengeluaran kenderaan Shanghai kembali ke tahap pra-wabak

Persatuan Kereta Penumpang ChinaTerdapat laporan pada hari Selasa bahawa pada pertengahan bulan Jun, beberapa syarikat kereta utama telah meningkatkan pengeluaran harian mereka di pangkalan pengeluaran Shanghai. Di antara syarikat yang disebutkan, SAIC, SAIC Volkswagen dan SAIC General Motors telah mencapai 13,000, yang setara dengan jumlah sebelum wabak ini. Melihat lebih jauh, lebih daripada 1,000 pengeluar alat ganti kenderaan telah memulakan kerja dan pengeluaran.

Setakat ini, kira-kira 17,000 kenderaan dari empat jenama China, termasuk IM, Rising Automobile, Roewe dan MG, telah melancarkan barisan pemasangan. Syarikat-syarikat ini secara rasmi telah memulakan pengeluaran dua shift pada 18 Jun. Pangkalan pengeluaran SAIC di Shanghai telah menghasilkan lebih daripada 200,000 kenderaan pada separuh pertama bulan Jun, peningkatan dari tahun ke tahun sekitar 30%. Tesla Shanghai Gigafactory menggunakan pengeluaran tertutup dua shift, dan kadar penggunaan kapasiti telah kembali ke 100% pada awal bulan Jun.

Xin Guobin, timbalan menteri Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, mengatakan pada 14 Jun bahawa output SAIC pada awal bulan Jun meningkat hampir 60% tahun ke tahun, dan Tesla kini telah mencapai pengeluaran penuh. Dilihat dari situasi di Greater Bay Area, perusahaan perindustrian Guangdong pada dasarnya telah meneruskan pengeluaran normal. Pada masa ini, kadar penyambungan semula perusahaan perindustrian telah melebihi 98%, dan industri utama seperti automobil dan maklumat elektronik, yang sangat dipengaruhi oleh wabak pada tahap awal, pada dasarnya telah kembali ke tahap normal.

Lihat juga:Jalan raya Shenzhen membenarkan kereta memandu sendiri L3

Menurut data yang sebelumnya dikeluarkan oleh CPCA, pada bulan Mei 2022, penjualan runcit kereta penumpang telah menyelesaikan 1.354 juta unit, penurunan tahun ke tahun sebanyak 16.9% dan kenaikan bulan ke bulan sebanyak 29.7%. Kadar pertumbuhan jualan runcit pada bulan Mei adalah yang tertinggi dalam tempoh yang sama dalam tempoh enam tahun yang lalu. Jumlah penjualan runcit dari Januari hingga Mei adalah 7.315 juta kenderaan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 1.07 juta kenderaan dan penurunan tahun ke tahun sebanyak 12.8%. Dari segi tahun ke tahun, penurunan 860,000 kenderaan dari April hingga Mei memberi kesan yang lebih besar.

Pada bulan Mei, penjualan borong kenderaan penumpang tenaga baru mencapai 421,000, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 111.5% dan kenaikan bulan ke bulan sebanyak 49.8%. Perkembangan tenaga baru juga dipengaruhi oleh wabak semasa, tetapi peningkatan bulan ke bulan telah melebihi jangkaan. Dari Januari hingga Mei, 1.892 juta kenderaan penumpang tenaga baru terjual melalui saluran borong, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 117.4%. Pada bulan Mei, penjualan runcit kenderaan penumpang tenaga baru adalah 360,000, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 91.2% dan kenaikan bulan ke bulan sebanyak 26.9%. Trend “berbentuk W” terbentuk dari Januari hingga Mei. Penjualan runcit domestik kenderaan penumpang tenaga baru dari Januari hingga Mei adalah 1.712 juta, peningkatan tahun ke tahun. 119.5%.