Pengerusi Tencent Wesul meletak jawatan

Liu Jiaming, ketua WeSure, anak syarikat platform insurans Tencent, secara rasmi mengundurkan diri pada 15 Julai dan akan segera bergabung dengan Animoca Brands, sebuah syarikat pengembangan permainan mudah alih yang berpusat di Hong Kong, sebagai ketua pegawai komersial (CBO),Berita PembersihanDilaporkan pada 18 Julai.

Liu akan menguruskan lebih daripada 300 syarikat yang telah diperoleh dan dilaburkan oleh jenama Animoca, dan akan memimpin penggabungan dan pengambilalihan dan kerjasama asing.

Tencent‘s WeSure juga mengesahkan bahawa Liu mengundurkan diri sebagai pengarah eksekutif kerana alasan peribadi. Zhou Kejun telah berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengurus Besar Tencent WeSure sejak Ogos 2020, dan kini merupakan pengarah eksekutif platform tersebut.

Liu Jiaming sebelum ini bekerja sebagai penganalisis perbankan pelaburan di Citibank dan rakan kongsi di McKinsey. Sejak bergabung dengan Tencent pada tahun 2016, sudah 6 tahun sejak dia bertanggungjawab untuk menubuhkan perniagaan insurans dalam talian syarikat.

Pada tahun 2020, Liu mula mengambil bahagian dalam pengembangan insurans keseluruhan Tencent sebagai ketua WeSure. Pada bulan Ogos tahun yang sama, Zhou Kejun, bekas pembantu pengurus besar Ping An Property & Casualty Insurance of China, berpindah ke Weisou sebagai pengurus besar dan CEO.

WeSure adalah platform agensi insurans di bawah Tencent dan dilancarkan secara rasmi pada bulan November 2017. Dalam dua tahun kebelakangan ini, platform ini telah berkembang pesat. Sebagai contoh, kerajaan tempatan dan syarikat insurans akan digabungkan untuk memasuki perniagaan insurans perubatan tambahan yang memberi manfaat kepada orang ramai. Sehingga Februari 2022, ia telah mengambil bahagian dalam operasi lebih dari 30 projek insurans benefisiari, meliputi bandar-bandar peringkat pertama, kedua dan ketiga di seluruh negara.

Syarikat yang akan disertai Liu, Animoca Brands, adalah pembangun permainan blockchain di Hong Kong. Pada 19 Januari 2022, syarikat itu menyelesaikan pusingan pendanaan baru bernilai $359 juta, yang diketuai oleh Liberty City Ventures. Pusingan ini telah menggandakan penilaian Animoca Brands kepada lebih daripada $5 bilion.

Lihat juga:Animoca Brands and Quidd Melancarkan Mint, Membantu Mint dan Bukan Mint

Animoca Brands sebenarnya adalah anak syarikat yang dilucutkan dari syarikat induk Animoca. Animoca adalah rangkaian syarikat pengembangan dan pelaburan permainan yang ditubuhkan pada tahun 2014 oleh pengusaha teknologi terkenal Hong Kong, Siew Yit. Syarikat ini berubah menjadi permainan meta-alam semesta dan pencipta NFT selepas 2019.