Pengilang bahan fotovoltaik Huayao Optoelectronics Bags mengumpulkan hampir 400 juta yuan

Inner Mongolia Huayao Optoelectronics Technology Co., Ltd. (Huayao Optoelectronics), pengeluar bahan fotovoltaik, telah selesaiPembiayaan berjumlah hampir 400 juta yuan ($62.9 juta), yang diketuai oleh TopoScend Capital bersama dengan pelaburan lain seperti TFTR Investment dan Galaxy Capital. Wang itu akan digunakan untuk membantu syarikat meneruskan R&D, pengeluaran dan terus meningkatkan bahagian pasarannya.

Ditubuhkan pada tahun 2019, Huayao Optoelectronics terutama menghasilkan wafer silikon monokristalin dan batang silikon untuk bahan semikonduktor dan penjanaan tenaga fotovoltaik solar untuk pemanasan.

Syarikat itu komited untuk menjadi pembekal wafer silikon monokristalin berkualiti tinggi dalam industri fotovoltaik. Rizab teknologi wafer silikonnya banyak; Pada masa ini, ia memegang 22 paten yang dibenarkan dan belum selesai, dan kadar hasil wafer silikonnya dapat mencapai lebih dari 98%.

Hingga akhir 2021, Huayao Optoelectronics telah membangun dua pangkalan pengeluaran di wilayah China Inner Mongolia dan kota timur Changzhou, dengan kapasiti pengeluaran sebenar 4GW.

Industri fotovoltaik solar yang difokuskan oleh Huayao Optoelectronics adalah salah satu industri hijau yang sangat disokong oleh perancang pusat China. Didorong oleh kemajuan teknologi untuk mengurangkan kos dan pelbagai dasar insentif yang dikeluarkan oleh kerajaan, industri fotovoltaik domestik telah memasuki masa pembangunan pesat.

Lihat juga:Stoke Voltaire mengumpulkan $7.8 juta dalam pembiayaan Pra-A yang diketuai oleh Lightspeed

Dengan konsensus global yang semakin meningkat mengenai pengurangan pelepasan karbon, ruang pengembangan industri tenaga bersih menjadi semakin luas. Ambil contoh penjanaan tenaga fotovoltaik, yang merangkumi ciri-ciri ketumpatan tenaga tinggi, keselamatan tinggi dan keramahan alam sekitar. Setelah mempertimbangkan faktor-faktor seperti kos, keselamatan, kesan ekologi, dan kecekapan penjanaan tenaga, penjanaan tenaga fotovoltaik mempunyai kelebihan yang jelas berbanding tenaga bukan fosil seperti tenaga hidro dan tenaga nuklear. Ia diharapkan dapat menjadi kekuatan utama dalam usaha mencapai neutralitas karbon dan dapat melihat perkembangan dramatik pada tahun-tahun mendatang.

Sejak penubuhannya, Huayao Optoelectronics telah menjalin kerjasama yang stabil dengan pembekal bahan mentah dan terus meningkatkan pelaburan dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi. Pada masa ini, firma itu telah memulakan pembangunan wafer silikon bersaiz besar 210mm dan wafer silikon kristal tunggal N-jenis. Projek wafer silikon monokristalin 12GW yang telah memulakan pembinaan akan meningkatkan lagi kapasiti output syarikat selepas ia dimasukkan ke dalam pengeluaran.