Pengilang modul fotovoltaik Haitai Solar memasuki Bursa Saham Beijing

Haitai Solar, pengeluar modul fotovoltaik yang berpangkalan di China, secara rasmi pada 8 OgosPenyenaraian di Bursa Saham BeijingDana yang diperoleh digunakan terutamanya untuk “projek R&D dan perindustrian modul fotovoltaik HJT kecekapan tinggi 2GW”,” projek R&D dan perindustrian modul fotovoltaik kecekapan tinggi 1000MW “dan pengembangan pusat R&D.

Haitai Solar memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pengembangan, pengeluaran, pemprosesan dan penjualan modul fotovoltaik solar silikon kristal, serta pengembangan, pembinaan dan operasi stesen janakuasa fotovoltaik solar, merangkumi lima segmen perniagaan utama modul fotovoltaik, stesen janakuasa fotovoltaik, gunung fotovoltaik, penyimpanan tenaga, dan tenaga hidrogen. Di tengah-tengah rantaian industri fotovoltaik.

Syarikat ini telah menguasai sejumlah teknologi teras seperti teknologi modul grid multi-utama, teknologi modul dua sisi kaca dua, teknologi modul PERC, teknologi modul separuh cip, dan teknologi modul bersaiz besar. Pada 31 Disember 2021, ia telah memperoleh 47 paten dan 4 Hak cipta perisian. Modul fotovoltaiknya telah diperakui oleh beberapa negara. Dari segi kemampuan inovasi teknologi, Haitai Solar telah melabur 303 juta yuan (AS $44.8 juta) dalam R&D dalam tiga tahun dari 2019 hingga 2021, merangkumi 3.33% daripada jumlah pendapatannya dalam tempoh tersebut.

Haitai Solar adalah pembekal syarikat fotovoltaik arus perdana di China, seperti China Energy Engineering Group Co., Ltd., State Power Investment Group Co., Ltd., China Huadian Group Co., Ltd., Sungrow Power Supply Co., Ltd., dan Jinke Powo Co., Ltd. Ia mempunyai pelanggan antarabangsa seperti Western Japan Holdings, Bell, dan United Energy Energy, dan juga menyediakan perkhidmatan pemprosesan produk komponen untuk pengeluar terkenal seperti Sharp, BYD, dan Jinke Solar.

Lihat juga:Syarikat penyimpanan tenaga Lingtan Intelligent menerima pembiayaan Siri Pra-A sebanyak AS $7.4 juta

Dari tahun 2019 hingga 2021, Haitai Solar mencapai kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 53.64% daripada jumlah pendapatan dan kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada ibu bapa sebanyak 56.84%. Dalam tiga tahun terakhir, pendapatannya adalah 1,918 miliar yuan, 2,65 miliar yuan dan 4,528 miliar yuan, dan keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada induk adalah 60 juta yuan, 62 juta yuan dan 147 juta yuan. Pada suku pertama 2022, syarikat mencapai pendapatan 1.25 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 54.14%. Pada masa yang sama, keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada ibu bapa adalah 0.14 juta yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 284.04%.