Penyanyi Kpop Cina-Kanada Wu Yifan ditangkap kerana rogol

Pada malam Isnin, Kejaksaan Rakyat Daerah Chaoyang Beijing meluluskan penangkapan bintang Kpop Wu Yifan.

Wu ditahan secara jenayah oleh polis Beijing kerana “berulang kali menipu gadis-gadis muda untuk melakukan hubungan seks” dan ditangkap pada 16 Ogos kerana disyaki merogol. Beberapa peguam menyatakan bahawa walaupun Wu adalah orang Cina-Kanada, dia mesti menjalani hukuman penjara di China jika disabitkan kesalahan.

“Persetujuan pendakwa untuk penangkapan itu bermaksud Wu kini telah ditangkap secara rasmi. Pendakwa mendapati Wu Yifan disyaki melakukan kesalahan jenayah, yang bermaksud bahawa kemungkinan Wu Yifan akan dibebaskan sekarang sangat kecil. Seterusnya, jika tidak ada keadaan khusus, kemungkinan besar pendakwa akan mendakwanya setelah ditinjau lebih lanjut,” kata Wang Guangying, seorang peguam yang berpusat di Beijing, kepada Daily Economic News.

Bulan lalu, Wu dituduh merogol Du Mei-joo, 19, selebriti webcam ketika dia berusia 17 tahun. Mangsa berkata, Wu menggunakan heroin dalam video muzik atau rekrut dari studio sebagai alasan untuk menjemput gadis itu ke pesta minum arak dan kemudian merogol mereka selepas menekan mereka untuk minum berlebihan. Wu melakukan hubungan seks yang serupa dengan sekurang-kurangnya tujuh gadis lain di bawah usia 18 tahun, katanya. Selepas Du, beberapa mangsa wanita lain menyiarkan pengalaman mereka dalam talian. Wu dikecam oleh pendapat umum di media sosial China kerana skandal tersebut.

Lihat juga:Siapa yang masih menyokong superstar Wu Yifan?

Pada awal bulan Ogos, sekumpulan jenama korporat utama yang berkaitan dengan Wu, termasuk Porsche China, menghentikan kerjasama dengannya. Louis Vuitton mengumumkan penangguhan kerjasama pada malam 19 Juli, yang menarik beberapa kritikan masyarakat, dan kemudian secara resmi mengumumkan penamatan kerjasama pada 23 Juli.

Pada malam 16 Ogos, laman web video domestik iQiyi, Youku, dan Tencent Video telah membuang semua karya filem dan televisyen Wu Tou, dan platform muzik seperti QQ Music dan NetEase Cloud Music juga telah membuang karya muzik Wu Tou. Seawal petang 1 Ogos, akaun Weibo Wu dan studionya disekat.

Wu Yifan, 30, dilahirkan di Guangzhou, Guangdong. Dia adalah seorang Kanada Cina dan dibesarkan di Guangzhou dan Vancouver. Sebagai salah satu tokoh awam yang paling popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini, rayuan peminat kuat Wu Yanzu telah membolehkannya dan pelaburan modal yang bertaruh kepadanya untuk mendapatkan dividen selebriti. Menurut Senarai Selebriti Forbes China 2017, pendapatan tahunan Wu Yifan mencapai 150 juta dolar AS, berada di kedudukan ke-10 dalam senarai.