Penyedia perkhidmatan pengurusan kekayaan China Noah Holdings mengumumkan pelaburan dalam rangkaian iCapital

Noah Holdings (NOH), penyedia perkhidmatan pengurusan kekayaan China, mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia telah membuat pelaburan ekuiti strategik $10 juta di iCapital Network yang berpusat di AS. ICapital Network adalah platform fintech global yang mendorong industri pengurusan aset dan kekayaan untuk mendapatkan pelaburan alternatif dan meningkatkan kecekapannya.

Ditubuhkan pada tahun 2013, misi iCapital adalah untuk memajukan pasaran pelaburan alternatif global. ICapital telah mengubah cara industri pengurusan kekayaan, perbankan, dan pengurusan aset mempermudah pelaburan pasaran swasta untuk pelanggan bernilai tinggi dengan menawarkan penyelesaian teknologi dan perkhidmatan yang intuitif dan end-to-end.

Syarikat itu mengumpulkan $400 juta dalam pusingan pembiayaan semasa yang diketuai oleh Temasek. Pelabur yang ada seperti Blackstone, UBS dan Goldman Sachs juga menjanjikan wang tambahan untuk pusingan ini.

Ditubuhkan pada tahun 2005 dan disenaraikan di Bursa Saham New York pada tahun 2010, Noah menyediakan perkhidmatan perundingan sehenti yang komprehensif untuk pelaburan global dan peruntukan aset kepada pelabur bernilai tinggi. Pada suku pertama 2021, Noah melaporkan pendapatan bersih RMB 1.22 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 64.1%.

“Kami sangat gembira dapat menjalin kerjasama strategik dengan iCapital,” kata Wang Jingbo, pengasas bersama, CEO dan ketua Noah. “Platform iCapital membawa produk ekuiti swasta dan dana lindung nilai luar negara teratas, dan model operasinya adalah Strategi transformasi dalam talian, digital, dan pintar Noah sangat diselaraskan.”

Lihat juga:China mengenakan peraturan yang lebih ketat pada sektor kewangan Tencent dan ByteDance ketika tindakan keras terhadap teknologi besar berlanjutan

“Pelaburan strategik Noah di iCapital adalah bukti keyakinan industri terhadap pendekatan yang dipimpin oleh teknologi kami untuk membuka penyelesaian pelaburan alternatif,” kata Encik Lawrence Calcano, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif iCapital Network.