Perkhidmatan penghantaran makanan Douyin mula terbentuk

Lebih banyak perincian mengenai “Xindong Takeaway” telah muncul, dan Douyin kini sedang mengembangkan perkhidmatan penghantaran makanan atas permintaan. Douyin adalah versi China dari platform perkongsian video Douyin, yang dimiliki dan dikendalikan oleh syarikat teknologi Beijing ByteDance.

Daripada membina rangkaian perkhidmatan penghantaran bersepadu baru dari awal, Douyin dilaporkan memilih model agregator untuk menyediakan satu saluran di mana pengguna dapat membeli pelbagai barang yang dihantar oleh penyedia penghantaran yang ada.

Di bawah pengaturan ini, platform penghantaran terkemuka di China, seperti ele.me dan Meituan, dapat melihat perkhidmatan mereka tertanam secara langsung di aplikasi Douyin yang popular, yang mempunyai lebih dari 600 juta pengguna aktif setiap hari.

AwalLaporanBulan lalu, dilaporkan bahawa Douyin telah menubuhkan sebuah pasukan untuk memasuki bidang persaingan untuk pengedaran tempatan atas permintaan. Setakat ini, perkhidmatan ini masih dalam fasa tertutup ujian beta.

Hanya beberapa hari yang lalu, pengawal selia China mengeluarkan butiran baruSamanPenyedia perkhidmatan penghantaran teratas mengadakan mesyuarat rasmi untuk membincangkan perlindungan hak pekerja.

Pemandu penghantaran yang bekerja untuk platform ini biasanya disewa secara tidak berkontrak sebagai sebahagian daripada “ekonomi pertunjukan,” yang membolehkan syarikat mengurangkan kos dengan tidak menawarkan Jaminan Sosial atau faedah insurans. Di samping itu, struktur insentif algoritma yang kompleks sering menyebabkan pemandu terlibat dalam tingkah laku lalu lintas berisiko ketika cuba menyelesaikan pesanan dengan cepat.

Peraturan yang lebih ketat mengenai industri yang pernah dibuka dapat menyebabkan pendatang baru berfikir dua kali sebelum membuka perniagaan. Memandangkan rangkaian pedagang dan pemandu yang sudah ada di platform seperti Ele.Me dan Meituan, mungkin lebih masuk akal bagi Douyin untuk mengejar model agregator, yang menggunakan lalu lintas rangkaiannya sendiri tanpa perlu membina peranti penghantarannya sendiri.

Lihat juga:Pihak berkuasa China memerlukan syarikat untuk memastikan kesihatan dan keselamatan kakitangan seperti kakitangan penghantaran makanan

Dalam kes “Xindong Waimai” mengambil pendekatan ini, Douyin akan memasuki perkongsian dengan syarikat penghantaran yang ada yang akan mendapat manfaat daripada saluran tambahan bagi pengguna untuk membuat pesanan.

Ditubuhkan pada tahun 2012 oleh usahawan Zhang Yiming, ByteDance telah menjadi salah satu syarikat teknologi Internet terkemuka di dunia. Walaupun belum disenaraikan secara terbuka -aTemaIni telah menimbulkan keributan akhir-akhir ini-syarikat itu baru-baru ini bernilai $425 bilion di pasaran kelabu.