Perkhidmatan Robotaxi Apollo Go Baidu Dilancarkan di Wilayah Shanxi, China

Dikeluarkan oleh Yangquan City, Wilayah Shanxi, ChinaSediakan Apollo Go dengan lesen perintis untuk perkhidmatan pemanduan autonomiPlatform teksi robotaxi gergasi teknologi domestik Baidu. Pada 27 Februari, Apollo Go mula menyediakan perkhidmatan perjalanan berbayar kepada orang ramai, menunjukkan penerapan teknologi pemanduan autonominya.

Menurut rancangan itu, setelah projek perintis pengkomersialan Yangquan dilancarkan, pengguna akan dapat menggunakan perkhidmatan berdasarkan jarak tempuh tradisional dalam industri pelancongan melalui aplikasi “Apollo Go”.

(Sumber: Baidu)

Pada awalnya, 30 stesen telah didirikan, dan waktu operasi berlangsung dari jam 9:00 hingga 17:00 setiap hari. Laluan demonstrasi menggunakan pejabat urusan pemerintahan zon berteknologi tinggi di bandar ini sebagai pusat, meliputi kawasan urusan pemerintahan, kawasan perumahan, dan zon industri berteknologi tinggi. Perkhidmatan ini dapat memenuhi sepenuhnya keperluan pengangkutan perkhidmatan pemerintah, sambungan bas, dan perjalanan di wilayah ini. Pada masa akan datang, laluan dan stesen operasi akan diperluas untuk memenuhi keperluan perjalanan harian penduduk tempatan.

Mengikuti Beijing dan Chongqing, Yangquan menggunakan perkhidmatan perintis pemanduan autonomi Apollo Go Baidu, yang menunjukkan bahawa modal teroka tidak hanya bertujuan untuk merangkumi bandar-bandar peringkat pertama seperti Beijing, Shanghai, Guangzhou, dan Shenzhen, tetapi juga mempromosikan bandar-bandar kecil dan sederhana. Yangquan mempunyai kepentingan khusus dalam syarikat kerana ia adalah kampung halaman pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Baidu, Robin Li.

Lihat juga:Baidu Bawa Layanan Robotaxi Apollo Go ke Kota Shenzhen

Yangquan terus melabur dalam pembinaan ekonomi digital tempatan dan rangkaian kereta yang saling berkaitan. Pada bulan Mac 2020, bandar ini membuka zon demonstrasi ujian jalan raya autonomi. Sebagai projek perintis untuk pembinaan rangkaian pengangkutan yang kuat di Provinsi Shanxi, rancangan ujian jalan raya di bandar ini dan beberapa bahagian ujian berkelajuan tinggi 13 kilometer telah dibuka. Interaksi digital yang komprehensif, dinamik dan masa nyata antara kenderaan dan jalan raya kini telah direalisasikan. Bandar ini juga telah melakukan pengurusan dan kawalan keselamatan kenderaan aktif dan pengurusan kolaborasi jalan berdasarkan pengumpulan dan penyatuan maklumat lalu lintas dinamik sepenuh masa. Faktor-faktor ini telah mewujudkan persekitaran yang baik bagi Apollo Go untuk mengkomersialkan pemanduan autonomi.

(Sumber: Baidu)

Baidu Apollo mempunyai teknologi terkemuka di industri dan penyelesaian pemanduan autonomi yang matang. Hingga kini, jumlah jarak tempuh ujiannya telah melebihi 21 juta kilometer, dan platform perkhidmatan pemanduan autonomi telah membuka perkhidmatan operasi ujian pemanduan tanpa pemandu di 8 bandar termasuk Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Chongqing, Changsha, Cangzhou, dan Yangquan. Pada bulan November 2021, Beijing akan memimpin dalam melaksanakan projek perintis untuk pengkomersialan perkhidmatan pemanduan autonomi.