Perlombongan Bitcoin China dijangka melebihi jumlah pelepasan karbon beberapa negara bersaiz sederhana menjelang 2024

Satu kajian yang dikeluarkan pada hari Selasa menunjukkan bahawa menjelang 2024, pelepasan karbon dari perlombongan Bitcoin domestik China boleh mencapai 130.5 juta tan metrik, lebih daripada jumlah negara seperti Republik Czech dan Qatar.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengeluaran gas rumah hijau sedemikian akan menjadikan lombong cryptocurrency memasuki sepuluh teratas dalam industri perindustrian domestik China, serta sepuluh bandar pelepasan terbesar di China.

IniKaranganKertas itu diterbitkan dalam jurnal Nature Communications dan diketuai oleh para sarjana dari Akademi Sains China. Kertas itu berpendapat bahawa cukai karbon punitif tidak berkesan dalam mengurangkan kesan alam sekitar perlombongan mata wang digital, tetapi memerlukan langkah-langkah untuk menyusun semula corak penggunaan tenaga industri muda dan pesat berkembang ini.

China pengeluar bitcoin terbesar di duniaDua pertigaPengedaran global pada April 2020.

Lihat juga:Inner Mongolia untuk menghentikan perlombongan bawah tanah menjelang April untuk mengurangkan penggunaan tenaga

Cryptocurrency seperti Bitcoin menggunakan teknologi blockchain, yang bergantung kepada komputer kompleks untuk membuka unit mata wang baru yang dapat menyelesaikan persamaan matematik yang semakin sukar. Model kompleks secara beransur-ansur membantu menstabilkan mata wang dan mencegah inflasi. Memandangkan kadar pertumbuhan eksponen tenaga yang diperlukan untuk menghasilkan Bitcoin baru, potensi kesan alam sekitar terhadap perlombongan masa depan adalah penting.

Kajian itu juga meramalkan bahawa melainkan jika pengawal selia mengambil langkah drastik, menjelang 2024, jumlah penggunaan tenaga dalam industri Bitcoin domestik China akan melebihi ekonomi yang lebih besar seperti Arab Saudi dan Itali. Secara lebih luas, para sarjana percaya bahawa trend perlombongan semasa mungkin “menjadi halangan yang tidak boleh diabaikan dalam usaha pembangunan mampan China.”

Pihak berkuasa telah mula mengamalkan dasar untuk mengawal kesan alam sekitar perlombongan Bitcoin. Pada akhir Februari, kerajaanPelan yang diumumkanOperasi perlombongan yang semakin meningkat di Inner Mongolia akan dibongkar sepenuhnya menjelang akhir bulan April.

Selain itu, Kerajaan Pusat 14THPelan lima tahun yang dikeluarkan di Beijing bulan lepas memerlukan China mencapai pelepasan karbon puncak menjelang 2030 dan meneutralkan jumlah karbon menjelang 2060. Matlamat-matlamat yang bercita-cita tinggi ini akan bergantung pada keupayaan pengawal selia untuk berjaya mengimbangi kesan buruk yang mewakili pemimpin global dalam perlombongan Bitcoin.

Untuk mengawal akibat alam sekitar industri, laporan penyelidikan menekankan perlunya meninggalkan pendekatan cukai karbon punitif, kerana ia tidak membantu mengubah corak asas penggunaan tenaga. Sebaliknya, para ulama mencadangkan dasar khusus untuk mewujudkan kitaran pelepasan maklum balas negatif dan menggalakkan pelombong untuk beroperasi dengan cara yang lebih mampan.

Dalam surat-menyurat dengan Forbes, Wang Shouyang, salah seorang penyumbang kepada kajian ituMenjelaskanAlternatif ini “harus dilaksanakan oleh kerajaan untuk menyekat perlombongan Bitcoin di kawasan tertentu di mana tenaga berat berasaskan arang batu digunakan.”

Dengan membuat operasi kemudahan menggunakan tenaga boleh diperbaharui lebih menguntungkan, pihak berkuasa mungkin berjaya mengurangkan pelepasan walaupun industri terus berkembang.