Permainan kehilangan wang: mengekalkan pelaburan pelabur dalam bola sepak Cina

Apabila Liga Super China (CSL), acara utama bola sepak China, bermula pada 20 April, banyak perkara akan berbeza di dalam dan di luar stadium, walaupun format liga telah berubah kerana wabak yang berterusan, dengan permainan dimainkan dalam dua “gelembung” biosafety di Suzhou dan Guangzhou. Ini boleh dikatakan transformasi terbesar sejak pelancaran pelan pembaharuan bola sepak negara pada tahun 2015, Ramai peminat mendapati kelab mereka berada dalam persekitaran perniagaan yang besar, nama dan logo kelab tidak ada kaitan dengan perniagaan, banyak pemain bintang meninggalkan China, tawaran siaran dikurangkan secara drastik, dan bagi banyak kelab, struktur pemilikan baru (jika tidak dibubarkan sepenuhnya). Dalam persekitaran perniagaan yang tidak menentu ini, pelabur kelab-sumber pendapatan tunggal yang paling penting untuk kebanyakan kelab-digalakkan untuk meneruskan sokongan mereka.

Tidak lama selepas juara Liga Super Jiangsu Football Club hilang pada Mac tahun ini, Chen Xuyan, pengerusi Persatuan Bola Sepak China, memilih slogan yang agak terang untuk menggalakkan pelabur untuk terus menyokong sukan paling popular di China. Ketika berbicara mengenai kes di mana syarikat gergasi runcit Suning tidak dapat mencari pelabur yang bersedia untuk mengambil alih Kelab Nanjing yang sangat berhutang, Dia menjelaskan bahawa “Liga Super China mampu bermain syarikat besar. Pasaran bola sepak China tidak kuat kerana tidak kuat. Lebih banyak syarikat perlu mempunyai tanggungjawab sosial dan bertanggungjawab. Mereka perlu memperlakukan bola sepak sebagai kesejahteraan awam dan menerima keadaan operasi yang tidak menguntungkan.”. Kenyataan ini jelas mendedahkan kesulitan kewangan yang sedang dihadapi oleh kelab-kelab bola sepak Cina dan kesannya yang mendalam terhadap perkembangan keseluruhan bola sepak Cina.

Pada tahun 2015, kerajaan China memperkenalkan beberapa pembaharuan untuk mengubah China menjadi kuasa bola sepak terkemuka menjelang 2050. Pada masa itu, sebahagian besar perhatian kerajaan memberi tumpuan kepada kelab-kelab bola sepak profesional di China. Mereka berharap kelab-kelab ini bukan sahaja menjadi tempat untuk menanam bakat teras pasukan kebangsaan, tetapi juga mengkomersialkan sukan ini. Dalam beberapa tahun sejak itu, banyak pelabur kelab telah menggunakan model perniagaan yang dikenali sebagai “Golden Yuan Football” di kalangan peminat Cina. Model ini, yang telah digunakan secara meluas oleh syarikat hartanah Evergrande di Guangzhou Football Club sejak 2011, menggambarkan pelaburan besar dan tidak lestari dalam bintang asing dan tempatan untuk memenangi kejuaraan. Tetapi kerana model ini membuahkan hasil untuk beberapa pasukan di lapangan-Guangzhou FC memenangi lapan gelaran liga, dua Piala FA dan dua Liga Juara-Juara AFC antara 2011 dan 2019-bagi kebanyakan kelab, persaingan sengit ini bermaksud mereka harus menghabiskan sejumlah wang astronomi untuk memperkaya barisan mereka untuk bersaing dan kekal dalam liga.

Walaupun semakin banyak wang komersial telah mengalir sejak pembaharuan pada tahun 2015-pendapatan CSL dari hak TV dan penajaan masing-masing meningkat 14 kali ganda dan tiga kali ganda-pelaburan yang mengalir ke kelab sering merupakan sebahagian kecil daripada jumlah perbelanjaannya. Malah kelab teratas seperti Beijing Guoan, Shanghai Hong Kong, dan Guangzhou tidak menerima lebih daripada 25 juta euro setiap musim dari sumber pendapatan tradisional seperti hak televisyen, yuran penajaan, tiket, barang dagangan (tidak termasuk sokongan kewangan pelabur), sementara perbelanjaan untuk mengendalikan kelab pada masa yang sama setinggi 190-250 juta euro, dan gaji pemain sering menyumbang lebih daripada 70% daripada jumlah perbelanjaan.

Sebelum pembaharuan, hanya beberapa kelab yang membuka akademi belia mereka sendiri untuk memupuk bakat tempatan dan penyertaan dalam bola sepak massa, dan amalan ini baru-baru ini mula meningkat. Oleh itu, permintaan untuk pemain bola sepak profesional telah meletup dalam enam tahun terakhir, yang membawa kepada situasi di mana gaji tahunan rata-rata pemain domestik pada tahun 2019 adalah 709,000 euro (kira-kira RMB 5.53 juta), sementara pemain asing Gaji tahunan purata adalah 7.5 juta euro (kira-kira RMB 58.47 juta). Beberapa pemain berpendapatan tertinggi, seperti Oscar dari Shanghai Hong Kong FC dan Bakambu dari Beijing Guoan FC, mempunyai gaji tahunan sekitar 20 juta euro, dan mereka sendiri hampir menghabiskan semua pendapatan kelab dari sumber bukan pelabur. Gaji ini lebih daripada dua kali ganda daripada pemain domestik di J-League Jepun, sebuah pusat kuasa bola sepak yang mapan. Gaji tahunan pemain J-League Jepun pada tahun 2019 adalah sekitar 300,000 euro (kira-kira 2,35 juta yuan), yang tidak termasuk Vissel Kobe.

Lihat juga:Liga Bola Sepak China ditangguhkan selama 5 bulan

Kelab-kelab ini bergantung hampir sepenuhnya kepada suntikan tunai berterusan daripada pelabur, dan mereka cenderung meningkat dan jatuh dengan kejayaan komersial syarikat induk, seperti juara baru-baru ini Jiangsu FC. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bekas pemilik kelab, Suning, pertama kali berusaha menjual kelab itu kerana masalah kewangan yang diperburuk oleh wabak pneumonia mahkota baru, meninggalkan pelaburan mereka sepenuhnya dalam bola sepak China kerana tidak ada pembeli yang ingin mengambil alih pasukan yang sangat berhutang. Kes-kes yang sama berlimpah, dengan kelab, pemain dan peminat yang hanya boleh berada di belas kasihan pelabur yang berjanji untuk menjalankan perniagaan yang tidak menjamin sebarang keuntungan dalam masa terdekat. Pelabur-pelabur ini sering didorong oleh rawatan istimewa kerajaan tempatan sebagai pertukaran untuk mempromosikan matlamat negara yang diisytiharkan untuk pembangunan bola sepak, dan sering hanya tinggal selagi mereka boleh mendapatkan rawatan istimewa.

Serangkaian peraturan perbelanjaan dan had gaji yang dilaksanakan oleh China FA pada tahun 2019 berusaha untuk mempromosikan model perniagaan yang lebih sihat dan akhirnya dapat bertahan sendiri untuk bola sepak China, tetapi sejauh ini tidak banyak membuahkan hasil kerana banyak kelab tidak mengikuti peraturan baru. Peraturan ini dipanggil “empat topi” dan mengenakan sekatan ke atas perbelanjaan kelab, suntikan modal pelabur, kerugian kelab dan gaji pemain. Sebagai contoh, peraturan baru mengehadkan gaji tahunan pemain domestik kepada 641,000 euro (kira-kira RMB 5 juta) dan gaji tahunan pemain asing kepada 3 juta euro (kira-kira RMB 23.49 juta), menyebabkan banyak bintang asing melarikan diri sebelum musim ini. Walau bagaimanapun, jika dilaksanakan dengan betul, peraturan ini akan memberi kesan positif terhadap kelestarian kelab dan keseluruhan pasaran bola sepak. Walau bagaimanapun, walaupun peraturan ini lebih ketat dipatuhi pada tahun-tahun akan datang, bola sepak Cina memerlukan masa untuk mengimbangi tahap perbelanjaan dan pendapatan yang lebih sihat. Sehingga itu, syarikat besar akan terus menanggung beban berat dan digalakkan untuk menerima keadaan perniagaan bukan keuntungan.