Permulaan Amerika Nuro dan rakan China BYD melancarkan kenderaan penghantaran tanpa pemandu

Nuro, sebuah syarikat robotik Amerika, mengeluarkan laporan pada hari Rabu mengenaiKenderaan penghantaran tanpa pemandu elektrik tulen generasi ketiga, yang dirancang dan dikembangkan bersama dengan pembuat kereta China BYD. Projek ini dilancarkan secara rasmi pada bulan Ogos 2019 dan dijadualkan memasuki peringkat pengeluaran besar-besaran pada awal 2023.

Dalam memenuhi perjanjian kerjasama, BYD bertanggungjawab untuk pembangunan, pengujian dan pembuatan kenderaan, dan menyediakan komponen teras seperti bateri bilah, motor dan kawalan elektronik. Nuro, sebaliknya, menawarkan teknologi pemanduan autonomi, teknologi gerbang, modul kawalan dan sensor.

Pengeluaran kenderaan dilakukan oleh kilang BYD di China, dan pemasangan bateri kuasa kenderaan dan bahagian pemanduan automatik disiapkan oleh kilang pembuatan BYD di Lancaster, Amerika Syarikat.

nuo
(Kredit gambar: Nuro)

Mengandalkan teknologi kedua-dua pihak, kenderaan penghantaran memandu sendiri generasi ketiga ini mempunyai daya dukung yang lebih besar dan keselamatan yang lebih tinggi. Model baru boleh menyokong dua kali jumlah kargo model sebelumnya dan dilengkapi dengan partition untuk memberi pengguna ruang penyimpanan yang lebih fleksibel.

Kenderaan ini juga dilengkapi dengan petak kawalan suhu untuk memastikan kargo disimpan pada suhu yang betul. Di samping itu, ia juga mempunyai beg udara luaran dan kit penginderaan pelbagai mod, termasuk kamera, lidar dan kamera pencitraan termal, yang dapat merasakan persekitaran sekitar dalam semua aspek dan memastikan keselamatan kenderaan dan pejalan kaki.

Lihat juga:Syarikat kereta memandu sendiri Nuro Bags mengumpulkan dana Siri D bernilai $600 juta yang diketuai oleh Tiger Global Management

Nuro ditubuhkan di Silicon Valley pada tahun 2016 oleh Zhu Jiajun dan Dave Ferguson, bekas jurutera pasukan kereta memandu sendiri Google. Syarikat ini memberi tumpuan kepada pembangunan kenderaan kargo memandu sendiri dan telah melancarkan dua generasi kenderaan penghantaran memandu sendiri untuk perkhidmatan yang sesuai untuk restoran, kedai runcit dan lain-lain.

Setakat ini, Nuro telah berjaya menguji penghantaran automatik di pelbagai persekitaran komuniti di Texas, Arizona, dan California.