Permulaan pemanduan autonomi China WeRide membungkus lebih daripada $600 juta dalam lima bulan

Permulaan pemanduan autonomi China WeRide telah mengumpulkan lebih dari $600 juta dalam lima bulan terakhir, menjadikan penilaiannya menjadi $3.3 bilion.

Syarikat yang berpangkalan di Guangzhou kini telah menutup pusingan pendanaan Siri C bernilai $310 juta yang diketuai oleh Alliance Ventures, China Structural Reform Fund dan Pro Capital. Ini adalah pelaburan kedua di WeRide oleh Alliance Ventures, dana modal teroka dari pakatan Renault-Nissan-Mitsubishi (RNM).

Permulaan berusia empat tahun telah mengumpulkan lebih dari 5 juta kilometer jarak tempuh autonomi dan terus maju dengan pengkomersialan Robotaxi dan Mini Robobus tanpa pemandu.

Ketua Pegawai Operasi Nissan Ashwani Gupta berkata beliau yakin dengan pelaburan itu. “Oleh kerana China berada di barisan hadapan dalam membantu menentukan masa depan mudah alih, kami gembira dapat bekerjasama dengan WeRide untuk membawa teknologi dan perkhidmatan yang lebih inovatif untuk memperkayakan kehidupan rakyat China,” katanya.

“Nissan telah menjadi rakan kongsi penting kami selama tiga tahun terakhir, yang membolehkan kami membina armada teksi automatik terkemuka. Dengan sokongan mereka, kami akan mempercepat penggunaan komersial Robotaxis tanpa pemandu kami di China,” kata Tony Han, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif WeRide.

Lihat juga:Permulaan memandu sendiri China WeRide diluluskan untuk menguji kereta tanpa pemandu di California

Perkhidmatan Robotaxi Weride tersedia untuk umum pada bulan Jun 2020 melalui Amap, aplikasi mudah alih yang popular dengan 140 juta pengguna aktif bulanan.

Pony.ai, satu lagi syarikat permulaan kenderaan autonomi, mengumumkan pada bulan Februari bahawa ia telah mengumpulkan $100 juta dalam perpanjangan Siri C, menunjukkan keyakinan pelabur yang kuat dalam industri yang menjanjikan.