Permulaan pemanduan autonomi Pony.ai bekerjasama dengan platform menaiki teksi

Syarikat memandu sendiri Pony.ai mengumumkan pada 2 OgosMencapai perjanjian kerjasama dengan platform perjalanan dalam talian China Caocao Mobile, Kedua-dua pihak akan bersama-sama mempromosikan aplikasi perkhidmatan robotaxi bandar secara besar-besaran.

Mulai 3 Ogos, pengguna di Beijing dapat menikmati perkhidmatan robotaxi yang disediakan oleh Pony.ai melalui aplikasi mudah alih dan program mini. Sebelum membuat pesanan, pengguna perlu memilih bilangan penumpang, tempat berlepas dan destinasi. Proses perjalanan dan pembayaran tidak berbeza dengan perkhidmatan penghantaran kereta dalam talian biasa.

Perkhidmatan pemanduan autonomi merangkumi kawasan seluas 60 kilometer persegi di zon demonstrasi pemanduan autonomi peringkat tinggi Beijing. Terdapat 250 stesen untuk mengambil dan menurunkan penumpang.

(Kredit gambar: pony.ai)

Untuk mempercepat pengkomersialan teknologi pemanduan autonomi, Pony.ai menggunakan dua model perniagaan. Di satu pihak, ia mengendalikan platform teksi sendiri, PonyPilot +, secara berasingan, sementara juga bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan mudah alih pihak ketiga untuk berkembang ke lebih banyak bandar. Setakat ini, Pony.ai mempunyai hubungan dengan Caocao Mobile, ONTIME dan T3 Mobile yang disokong oleh GAC Group.

Lihat juga:Pony.AI bentuk usaha sama dengan Sany Heavy Truck

Bermula dari separuh kedua tahun lalu, dasar berkaitan pemanduan autonomi China telah dilaksanakan, dan pengesahan model perniagaan robotaxi domestik telah dimulakan. Kerjasama antara Pony.ai dan Caocao Mobile pasti akan memperluas saluran perkhidmatan pemanduan autonomi untuk pengguna dan memperkaya operasi komersial Robotaxi.

Sehingga Julai 2022, Pony.ai telah menyediakan sejumlah 900,000 perkhidmatan pemanduan autonomi kepada orang ramai, dengan 99% penumpang memberikan ulasan positif setelah menyelesaikan perjalanan mereka, dengan skor kepuasan perkhidmatan rata-rata 4.9 dari 5 mata.