Permulaan pemasaran digital Boolv menerima pelaburan hampir $10 juta

Pada hari Selasa, media China36krMenurut laporan itu, Boolv, penyedia perisian penjanaan video AI sebagai perkhidmatan (SaaS), menutup dua pusingan pembiayaan berturut-turut hampir $10 juta dalam masa tiga bulan. Dua pusingan itu berasal dari Linear Capital, Volcano Ventures, Decent Capital dan Upper Hill Capital. Hasil pusingan ini digunakan terutamanya untuk pengembangan bakat dan pembangunan produk.

Dengan meningkatnya industri e-dagang global sejak munculnya wabak pneumonia mahkota baru, peluang untuk membentuk semula pemasaran dalam talian muncul. Pada masa lalu, iklan digital kebanyakannya berdasarkan gambar, menyampaikan maklumat dalam jumlah yang terhad, dan melibatkan peningkatan kos lalu lintas secara beransur-ansur. Oleh itu, penempatan imej semakin menjadi kekangan bagi penjual jenama.

Di pasaran luar negara, dengan munculnya TikTok, platform utama telah mulai meningkatkan taruhan mereka dalam bidang video pendek. Menghadapi permintaan pemasaran video pendek yang melambung tinggi, Boolv, yang ditubuhkan pada tahun 2021, memfokuskan pada teknologi AI dan perlombongan data untuk menghasilkan video pemasaran pendek secara automatik. Pada masa ini, ia terutama melayani jenama pakaian dan jenama DTC di luar negara, dan merancang untuk berkembang secara beransur-ansur ke kategori dan pasaran lain dalam masa terdekat.

Penganalisis Wang Qing percaya: “Bidang pemasaran video pendek sebenarnya masih dalam tahap awal di seluruh dunia, dan syarikat secara aktif menggunakan. Canva, dengan nilai pasaran AS $40 bilion, dan Vimeo, dengan nilai pasaran AS $4 bilion, keduanya memperoleh syarikat berkaitan AI dan video dengan sangat agresif.” Berbanding dengan unicorn luar negara seperti Canva dan Vimeo, Wang berpendapat pasukan China mempunyai kelebihan dalam teknologi video pendek, pemasaran jenama rentas sempadan dan kesedaran teknologi silang.

Sebilangan besar ahli teras Boolv berasal dari syarikat utama seperti Tencent, ByteDance, dan Tesla. Di samping itu, banyak ahli pasukan telah lulus dari universiti terkenal di peringkat antarabangsa seperti University of Pennsylvania, University of Oxford, University of California, Berkeley, dan University of Hong Kong, dan mempunyai pengalaman langsung yang luas dalam produk global.

Lihat juga:Tec-Do melengkapkan pusingan pembiayaan B +

Mengenai teknologi, Boolv tidak pernah terbatas pada satu jenis algoritma, tetapi terus menerus meneroka algoritma dan model lintas domain, lintas senario, dan lintas modal. Sebagai contoh, ia telah mengembangkan dan menerapkan teknologi perubahan pakaian, teknologi perubahan wajah, teknologi penginderaan gerakan video, dan bahkan menyokong perniagaan untuk memilih model maya dari perpustakaan.