Permulaan telematik China Pateo mengumpulkan 830 juta yuan

Permulaan telematik China Shanghai Pateo Electronic Equipment Manufacturing Co., Ltd. mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia telah mengumpulkan lebih dari 830 juta yuan ($128 juta) dalam pusingan pembiayaan dari pembuat kereta milik negara China FAW Group.

Pelabur bersama adalah Changchun Xiaolu Group Co., Ltd., ChinaEV100, CCB Trust dan STEC Jianyuan Fund, kata kenyataan Pato.

FAW dan Pato telah mencapai perjanjian kerjasama strategik jangka panjang sebelumnya. Kedua-dua pihak bersama-sama menubuhkan Tianquan Intelligent Lab untuk meningkatkan penyelidikan dan pengembangan rangkaian pintar syarikat.

Selepas pusingan pembiayaan baru, Pateo mengumpulkan sejumlah 1.8 bilion yuan dalam pusingan B dan B +.

Pateo ditubuhkan pada bulan Oktober 2009 dan terutama terlibat dalam penyelidikan dan pengembangan sistem perkhidmatan maklumat kereta pintar, menyediakan produk dan perkhidmatan Internet Kenderaan untuk kumpulan kenderaan arus perdana di dalam dan luar negara. Pelaburan itu sebahagian besarnya untuk penyelidikan dan pembangunan, kata Pateo.

Lihat juga:China VC Weekly: Heytea Khabar angin mengenai Penilaian RMB 16B dan Penyedia Perkhidmatan Korporat Minggu Besar

Dalam 12 tahun sejak penubuhannya, Baituo telah melaburkan sejumlah 1.502 bilion yuan dalam dana R&D, meletakkan lebih dari 30% dari pendapatan operasinya di sektor ini. Pateo kini mempunyai lima teknologi teras: sistem operasi, suara pintar, perkakasan, peta definisi tinggi dan platform awan. Setakat ini, Pateo telah memfailkan lebih daripada 5,000 harta intelek, 82% daripadanya adalah paten penemuan.

Xiaomi Group dan Dongfeng Motor Group telah melabur dalam syarikat tersebut. Pateo kini melayani pembuat kenderaan seperti Volkswagen dan General Motors.