Perniagaan Bianligou yang diperoleh oleh MissFresh dengan harga 30 juta yuan

Bian Ligou, sebuah syarikat mesin layan diri di bawah permulaan penghantaran barang runcit China Missfresh, telah diperoleh,Planet teknologiDilaporkan pada 23 Ogos. Pemeroleh adalah Shenzhen Daily Convenience Technology Co., Ltd.

Menurut sumber yang dekat dengan pemerolehan itu, perniagaan Bianligou MissFresh akhirnya dibeli dengan harga 30 juta yuan ($4,38 juta). Pada masa ini, terdapat 14,000 mesin layan diri di Bianligou, dan sekitar 8,000 masih beroperasi, bersamaan dengan 2,142 yuan setiap satu.

Penganalisis industri percaya bahawa ini adalah pemerolehan yang sangat menjimatkan, dan Shenzhen Daily Convenience Technology dapat memperoleh aliran tunai yang stabil tanpa memperluas lokasinya.

Seorang pekerja Missfresh peringkat menengah mengatakan bahawa mereka percaya harganya mewakili “penjualan api” kerana Beijing Missfresh Bianligou Electronic Commerce Co., Ltd. telah menyelesaikan dua pusingan pembiayaan berjumlah $197 juta, menurut Tianyan Check.

Menurut Tianyan Check, Shenzhen Daily Convenience Technology didaftarkan pada 29 Jun 2022, dan wakil sahnya adalah Wang Anyong, seorang usahawan bersiri. Beliau mengasaskan “Yopoint” pada 9 Mac 2017. Syarikat ini menyediakan terminal runcit pintar yang stabil, menjimatkan kos dan perkhidmatan SaaS yang cekap dan mudah untuk syarikat runcit dan pengendali mesin layan diri. Pada masa ini, ia telah menerima suntikan modal dari pelabur seperti Huagai Capital dan Cheetah Mobile.

Menurut laman web rasminya, YoPoint menyediakan produk dan perkhidmatan kepada lebih daripada 1,300 pengendali mesin layan diri di pasaran China. Ia ditubuhkan pada tahun 2017, ketika mesin layan diri berkembang pesat, ketika pembiayaan awam di sektor ini dengan cepat melebihi 2.5 bilion yuan pada bulan Julai dan Ogos.

Juga pada tahun 2017, Missfresh menanamkan projek runcit tanpa pemandu secara dalaman: perniagaan pembelian sampingan Missfresh. Mereka merancang untuk bergantung pada rantaian bekalan matang yang ada untuk menyediakan pengguna dengan peruncitan jarak dekat dalam jarak 10 meter dari bangunan.

Lihat juga:Temu bual dengan Missfresh oleh Persatuan Pengguna Beijing

Sebenarnya, pemerolehan ini mempunyai pelbagai jejak untuk diikuti. Pada 28 Julai, Missfresh mengumumkan pemberhentian pekerja secara besar-besaran dan menutup perniagaan penghantaran ekspres, yang menyumbang sebahagian besar pendapatan, tetapi tidak mengumumkan status perniagaan pembelian margin. Menurut seorang pekerja Missfresh peringkat menengah yang masih bertugas, Wang Anyong telah mula mengambil alih perniagaan Ligou di tangan pada pertengahan bulan Julai. Pengguna masa depan cenderung melihat produk kosmetik harian di rak yang dibeli oleh Bianli.