Pimchip Technology mengumpulkan lebih daripada $10 juta dalam Siri A

Pereka cip PIM (Memory Processing) Pimchip Technology telah menyelesaikan pembiayaan Siri A lebih dari AS $10 juta, yang diketuai oleh Primavera Venture Partners, dan pemegang saham sedia ada Redpoint China Ventures, Sequoia China, Zhen Fund, dll. Mengikuti pelaburan,36krDilaporkan pada 1 Ogos.

Ditubuhkan pada tahun 2021, Pimchip memfokuskan pada penyelidikan dan aplikasi cip AI pengkomputeran memori, dengan harapan dapat membuka dinding penyimpanan yang diciptakan oleh “struktur John von Neumann” tradisional melalui laluan teknologi SRAM, sehingga dapat menyediakan beberapa senario dalam industri AI Sokongan kuasa pengkomputeran yang mendasari.

Laporan IDC menunjukkan bahawa jumlah data global akan meningkat 10 kali ganda dari 2016 menjadi 163 ZB pada tahun 2025. Data besar-besaran meletakkan keperluan yang lebih tinggi pada kelajuan dan kecekapan pengiraan, tetapi struktur John von Neumann tradisional mempunyai kesesakan, dan unit pengkomputeran dan unit penyimpanan dipisahkan, yang menghadkan kecekapan pengkomputeran.

Teknologi pengkomputeran memori mengintegrasikan penyimpanan dan pengkomputeran dan melakukan pengiraan secara langsung pada unit penyimpanan. Ia telah menjadi salah satu kaedah yang paling menjanjikan untuk memecahkan dinding penyimpanan dalam akademik dan industri.

Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Yang Yue berkata: “Pengkomputeran memori mempunyai banyak jalan teknikal berdasarkan media penyimpanan yang berbeza, Sebab mengapa kami memilih untuk mengesahkan infrastruktur PIM berdasarkan SRAM dan mengembangkan laluan teknikal pengembangan memori baru adalah kerana SRAM mempunyai kematangan proses yang tinggi, dapat mencapai ketepatan tanpa kehilangan dan kelewatan membaca dan menulis pendek dalam pengiraan, dan sesuai untuk pemanduan automatik. Adegan dengan keperluan ketepatan dan kelajuan tindak balas yang tinggi. “

Pada masa ini, tiga cip yang disiapkan oleh Pimchip terutamanya memberi tumpuan kepada penambahan matriks pecutan dan pendaraban. Pada tahun 2021, ia mengeluarkan pemecut SRAM PIM 28nm, yang membolehkan cipnya mencapai kecekapan tinggi, prestasi tinggi, kos rendah, dan ukuran ringan. Fungsi produk dapat menyokong jam tangan pintar, fon kepala tanpa wayar, rumah pintar, pembuatan pintar dan bidang lain.

Cip bersepadu generasi seterusnya syarikat kini dalam reka bentuk. Cip ini akan didasarkan pada sistem penginderaan dan pengambilan keputusan yang cerdas untuk memproses data video, audio dan data lain yang dikumpulkan pada cip untuk meningkatkan lagi nisbah kecekapan tenaga.

Lihat juga:Syarikat cip YTMicro menerima ratusan juta yuan dalam pusingan pembiayaan A +

Teknologi Pimchip telah bekerjasama dengan syarikat elektronik domestik dan asing terkemuka, kumpulan komersial besar dan pelanggan lain untuk memenuhi keperluan pengkomputeran memori penyebaran satu klik mereka.

Anggota pasukan firma itu berasal dari banyak universiti terkenal seperti Universiti Tsinghua, Universiti Peking, Universiti Aeronautik dan Astronautik Beijing, dan kakitangan R&D menyumbang lebih dari 85%. Pada masa ini, syarikat itu mempunyai kemudahan dan pejabat R & D di Beijing, Hsinchu dan Singapura.