Platform media sosial China Xiaohongshu untuk menggabungkan komuniti dan jabatan e-dagang

Kewangan XinyanMelaporkan pada hari Selasa bahawa Xiaohongshu, platform media sosial yang berkaitan dengan gaya hidup China, baru-baru ini melakukan penyusunan semula organisasi, menggabungkan jabatan komuniti dan e-dagang yang asal menjadi yang baru. Di samping itu, dilaporkan bahawa COO Xiaohongshu Ke Nan akan bertanggungjawab untuk perniagaan e-dagang.

Xiaohongshu menjawab bahawa visi masyarakatnya adalah untuk menjadi tempat berkumpulnya gaya hidup yang pelbagai bagi lebih banyak pengguna, dan transaksi adalah bahagian penting dalam kehidupan masyarakat. Fikiran transaksi pengguna harus dipupuk dalam masyarakat, dan ekologi transaksi pedagang harus tumbuh di masyarakat. Penggabungan komuniti dan perniagaan e-dagang adalah lelaran semula jadi organisasi dalam mencapai visi bersama ini.

Ini mungkin bermaksud bahawa perniagaan e-dagang Xiaohongshu akan dirancang semula, memperkuat hubungan antara komuniti dan e-dagang, dan meningkatkan susun atur perniagaan e-dagang dan komuniti yang bersepadu untuk mendapatkan lebih banyak lalu lintas pengguna, mencapai pengkomersialan, pengewangan, dan pengembangan Model keuntungan firma.

Xiaohongshu pada awalnya dimulakan dengan strategi membeli-belah rentas sempadan, dan e-dagang rentas sempadan pernah membawa pendapatan yang signifikan ke platform. Walau bagaimanapun, dengan kemasukan perusahaan utama, persaingan secara beransur-ansur menjadi sengit. Menurut iiMedia Research, bahagian Xiaohongshu dalam pasaran e-dagang rentas sempadan pada tahun 2016 hanya 6.5%. Selepas itu, ia berusaha untuk menjalankan e-dagang sendiri dan memperkenalkan pedagang pihak ketiga untuk bergabung, tetapi penjualan e-dagangnya tidak sesuai.

Lihat juga:Xiaohongshu adalah inspirasi untuk gaya hidup orang muda Cina, berjalan dengan baik antara kejayaan perniagaan dan rasa komuniti

Menurut “Laporan Penyelidikan Jenama Xiaohongshu 2021” yang dikeluarkan oleh Leadleo, pendapatan syarikat pada tahun 2021 terutama terdiri dari iklan dan e-dagang, masing-masing menyumbang 80% dan 20%, sementara pendapatan perniagaan e-dagang jauh lebih rendah daripada iklan.

Sebenarnya, ini bukan kali pertama Xiaohongshu menyesuaikan struktur komuniti dan jabatan e-dagangnya. Pada bulan Februari 2019, syarikat tersebut menyatakan dalam surat dalamannya bahawa bahagian “platform” pedagang pihak ketiga akan dimasukkan ke dalam sistem masyarakat dan diganti namanya menjadi “akaun jenama” untuk memasarkan dan berdagang di sekitar jenama yang diselesaikan. Perniagaan e-dagang Xiaohongshu Mall terus berkembang secara bebas.