Platform pemerolehan digital Hundsun Technologies, Yucang, akan ditutup

Yucang, platform pengumpulan seni digital yang diinkubasi oleh perniagaan blockchain Hundsun Technologies, mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia akan ditutup.

Ditubuhkan di Hangzhou pada tahun 1995 dan disenaraikan di papan utama Bursa Saham Shanghai pada tahun 2003, Hundsun Technologies adalah penyedia perisian kewangan dan perkhidmatan rangkaian. Pada tahun 2015, syarikat itu mula menceburkan diri dalam bidang blockchain. Pada tahun 2019, rantai Hundsun yang dikembangkan oleh “Hundsun HSL” didaftarkan dengan Pentadbiran Ruang Siber China dan memberikan sokongan teknikal blockchain untuk platform Yucang.

Isi pengumuman saham Yucang menyebutkan, “Saat ini, China tidak memiliki undang-undang, peraturan dan dokumen kebijakan yang jelas yang berkaitan dengan koleksi digital. Sebagai bidang yang baru muncul, koleksi digital masih memiliki ketidakpastian dan risiko tertentu.”

Platform itu mengatakan bahawa setelah penilaian yang teliti, diputuskan untuk menangguhkan penjualan koleksi digital dengan segera, dan sumbangan juga akan ditangguhkan. Platform ini juga akan menutup pendaftaran pengguna baru.

Fungsi sumbangan platform direka oleh platform untuk perniagaan koleksi digital yang terlibat dalam peredaran koleksi. Umumnya, pengguna diminta untuk melakukan pengesahan nama sebenarnya dan menyimpan koleksi untuk jangka waktu tertentu sebelum dapat menyumbangkan koleksi tersebut kepada pengguna lain. Tamakura mengehadkan ciri ini kepada 60 hari dan mengatakan bahawa ia enggan membuat spekulasi.

Sama ada ia akan ditutup secara kekal, Yucang mengatakan bahawa pembukaan semula berikutnya akan bergantung pada arah dasar yang relevan. Pada masa yang sama, Yucang akan menarik koleksi digital yang telah dijual sebelumnya dalam bentuk “pembelian semula dengan harga asal”. Pengguna boleh memilih sama ada untuk terus memegang koleksi digital platform.

Jika pengguna memilih untuk tidak keluar, fungsi kegemaran dan tontonan boleh dikekalkan. Sekiranya anda memilih untuk menarik diri, platform akan menyatakan bahawa harga pembelian asal akan dikembalikan, hak koleksi yang relevan akan dipulihkan setelah selesai, akaun akan dibatalkan, dan maklumat privasi peribadi akan dihapus.

Sebelum bulan Mei, Yucang bekerjasama dengan Yanchuang Culture untuk mengeluarkan sejumlah koleksi digital dengan tema Shan Hai Jing, masing-masing berjumlah 6.000 naskhah, dengan harga 19.9 yuan (US $2.97). Pada masa itu, Yucang mengatakan bahawa ia akan terus membuka kotak mainan misteri, airdrop, sintesis, sumbangan, dan lain-lain, untuk memberi pengguna lebih banyak pilihan.

Lihat juga:WeChat mengemas kini peraturan untuk mata wang maya dan koleksi digital

Pada 18 Mei, Yucang mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa pelayan platform mengalami serangan teknikal, dan beberapa orang yang terlibat di pasar gelap menggunakan perkhidmatan label untuk melumpuhkan pelayan.Yucang menyesuaikan waktu penjualan koleksi. Namun, hanya lebih dari sebulan kemudian, platform tersebut memilih untuk menangguhkan penjualan koleksi digital.