Platform teksi China Caocao Travel menerima pembiayaan 3.8 bilion yuan dan beribu pejabat di Suzhou

Cao Cao Travel, bahagian pembuatan kereta Geely,MengumumkanPembiayaan Siri B bernilai 3.8 bilion yuan ($589 juta) selesai pada hari Isnin, yang akan digunakan untuk meningkatkan perkhidmatan pemandu dan penumpang, serta penyelidikan dan pengembangan dan penerapan teknologi baru.

Pelabur Caocao Travel merangkumi Suzhou Xiangcheng Financial Holdings (Group) Co., Ltd., Suzhou High-speed Railway New City State Assets Holdings (Group) Co., Ltd., Suzhou Urban Construction Investment Development Co., Ltd., AVIC International Investment (Suzhou) Co., Ltd., Soochow Innovation Asset Management Syarikat berhad, dll.

Pembiayaan ini bukan sahaja merupakan pelaburan ekuiti domestik pertama Shunfeng Motor Company tahun ini, tetapi juga pembiayaan Shunfeng Motor Company domestik terbesar sejak 2020. Ini menunjukkan bahawa pelabur mungkin telah menemui peluang baru di ruang ini, mungkin disebabkan oleh penyelidikan baru-baru ini oleh Pentadbiran Cyberspace Cyber ​​China mengenai gergasi teksiDidi.

“Dana makanan segar juga akan membantu kami meningkatkan usaha kami dalam tugas-tugas utama seperti penyelidikan dan pengembangan teknologi, pengembangan perniagaan, peningkatan kualiti perkhidmatan, dan jaminan pemandu, dan meningkatkan lagi daya saing kami,” kata Gong Xin, CEO Caocao Travel.

Ditubuhkan pada tahun 2015, Caocao Travel menyediakan perkhidmatan menaiki kenderaan di 62 bandar di seluruh negara, dengan lebih daripada 60 juta pengguna berdaftar, lebih daripada 13.5 juta pengguna perkhidmatan bulanan, dan 3 juta pemandu berdaftar. “Melalui operasi halus yang berterusan, pesanan untuk tergesa-gesa Travel pada bulan Julai mencapai tahap tertinggi, 150% dari tempoh yang sama tahun lalu,” tambah Gong. Menurut laporan awamMenunggu lautan, Pengguna aktif bulanan Caocao Travel melebihi 10 juta pada bulan Julai.

“Susun atur dalam bidang perjalanan adalah salah satu langkah utama dalam strategi transformasi Geely. Kami akan sepenuhnya memperkasakan perjalanan Cao Cao dengan Internet Kenderaan terkemuka, pemanduan autonomi, dan teknologi tenaga baru,” kata Li Shufu, ketua Geely.

Caocao Travel juga mengumumkan bahawa ia akan beribu pejabat di Suzhou, Jiangsu. Di lokasi kegiatan pembiayaan, Industri dan Teknologi Maklumat mengumumkan strategi “N3”-kereta baru, tenaga baru, dan ekologi baru.

Lihat juga:Platform perjalanan yang disokong oleh Geely, Caocao Travel, menerima pusingan pembiayaan baru berbilion-bilion

Menurut data, pada akhir tahun 2020, China mempunyai 365 juta pengguna teksi, menyumbang 36.9% dari semua pengguna InternetPusat Maklumat Rangkaian Internet ChinaBandar-bandar peringkat pertama mempunyai kadar penembusan kereta dalam talian tertinggi, mencapai 50.3%. Kadar penembusan bandar tingkat pertama yang baru, bandar tingkat kedua dan di bawah masing-masing adalah 20.3% dan kurang daripada 10%.