Pony.AI bentuk usaha sama dengan Sany Heavy Truck

Syarikat teknologi pemanduan autonomi Pony.ai mengumumkan pada 28 Julai penubuhan usaha sama strategik dengan Sany Heavy Truck, anak syarikat pengeluar alat berat China Sany Heavy Industries.

Kedua-dua syarikat itu mengintegrasikan “pemandu maya” Pony.ai dengan pengumpulan teknologi dalam bidang casis kawalan dalam talian Sany dan pembangunan kenderaan, dan bersama-sama mengembangkan trak berat kelas atas yang berlebihan di kelas automotif dan L4.

Usaha sama itu merancang untuk memulakan penghantaran trak robot secara kecil-kecilan pada 2022 dan 2023. Pengeluaran besar-besaran trak L4 akan bermula pada tahun 2024 dan akan menghasilkan kira-kira 10,000 trak setahun dalam beberapa tahun. Prototaip trak memandu sendiri pertama dibina di platform trak Sanxin EV dan telah diuji di jalan raya. Pony.ai pada bulan Jun melancarkan Autopilot Controller (ADC), berdasarkan cip sistem Nvidia DRIVE Orin, yang akan diaktifkan sepenuhnya untuk trak yang dihasilkan oleh usaha sama itu.

“Sany mempunyai teknologi pembuatan trak berat yang terkemuka di industri dan merupakan peneraju dalam seni bina trak berat’tenaga baru’, sambungan rangkaian pintar dan bidang utama lain,” kata James Peng, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Pony.ai. “Menggabungkan teknologi pemanduan autonomi teras Pony.ai dengan kemampuan Sany membolehkan usaha sama kami mewujudkan ekosistem trak pintar dan logistik yang berjaya untuk pengangkutan trak automatik kelas L4”.

Dalam proses membina logistik pintar, Pony.ai telah membuat banyak kemajuan baru-baru ini. Ia sebelum ini telah menubuhkan usaha sama bernama Qingchai Logistics dengan Sinotrans, anak syarikat China Merchants Group. Usaha sama itu memulakan operasi perniagaan pada 1 April tahun ini untuk merealisasikan proses pengangkutan pintar.

Lihat juga:Pony.ai mengeluarkan pengawal domain pemanduan autonomi berdasarkan NVIDIA DRIVE Hyperion

Berdasarkan pengalaman operasi robotruck Pony.ai, berdasarkan perancangan dan kawalan kenderaan dan perancangan laluan, trak memandu sendiri boleh menjimatkan tenaga sebanyak 10% -20% berbanding trak konvensional. Di samping itu, dengan pengembangan produk tenaga baru usaha sama secara beransur-ansur, menjelang 2030, trak usaha sama akan mengurangkan pelepasan karbon dioksida lebih daripada satu juta tan, yang setara dengan karbon dioksida yang diserap oleh ribuan ekar hutan.