Pony.AI menyaman trak Qingtian kerana melanggar rahsia perdagangan

Syarikat memandu sendiri Pony.ai pernah mengeluarkan surat dalaman yang menyatakan bahawa Trak Qingtian disyaki melanggar rahsia perdagangan. Oleh itu, Pony.ai menyaman Trak Qingtian, dan prinsipalnya Pan Zhenhao dan Sun Youhan pergi ke mahkamah,Cailian PressDilaporkan pada 2 Ogos.

Pony.ai adalah sebuah syarikat yang terlibat dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi pemanduan autonomi L4. Ia ditubuhkan pada bulan Disember 2016 oleh saintis komputer Lou Tiancheng dan penyelidik saintifik kanan James Peng. Pada masa ini, mereka adalah CTO dan CEO Pony.ai. Pada bulan Mac 2022, Pony.ai mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri D, ketika penilaian syarikat mencapai $8.5 bilion.

Sky Truck, yang dibawa ke mahkamah oleh pony.ai, adalah sebuah syarikat yang mengkhususkan diri dalam pembangunan trak memandu sendiri dan sistem pengangkutan logistik. Ditubuhkan pada November 2021 oleh Pan Zhenhao, bekas CTO perniagaan trak Pony.ai bernama PonyTron, dan Sun Youhan, bekas ketua pasukan perancangan dan kawalan PonyTron di Amerika Syarikat.

Pada bulan Januari,Sky Truck menerima pelaburan malaikat eksklusif5Y Capital pernah menjadi pelabur utama dalam pembiayaan Siri A Pony.ai.

Pony.AI telah meminta Mahkamah Harta Intelek Beijing untuk memerintahkan defendan untuk segera menghentikan pelanggaran rahsia perdagangannya dan membayar ganti rugi 60 juta yuan ($8.87 juta).

Sebagai tindak balas, Qingtian Truck menyatakan bahawa pihaknya belum menerima bahan pendakwaan dan maklumat yang relevan sedang disahkan. Syarikat itu mendakwa bahawa ia selalu mematuhi undang-undang yang relevan, menegaskan penyelidikan dan pengembangan bebas, dan tidak melanggar rahsia perdagangan pihak ketiga. Sekiranya laporan media itu benar, tuntutan mahkamah akan disediakan secara aktif.

Lihat juga:Permulaan pemanduan autonomi Pony.ai bekerjasama dengan platform menaiki teksi

Orang dalam industri berkata: “Kitaran R&D Qingtian Truck mungkin mencetuskan pertikaian mengenai pelanggaran rahsia perdagangan. Syarikat ini memohon lesen ujian jalan untuk trak memandu sendiri setengah tahun setelah penubuhannya. Secara amnya, memerlukan rata-rata dua hingga tiga dari melabur dalam penyelidikan untuk mendapatkan lesen ujian jalan. Tiga tahun.”