Power yang disokong NIO memasuki kolaborasi BaaS baru

Majlis menandatangani perjanjian di WuhanPada 12 Julai, Weineng Wuhan Battery Assets Co., Ltd. yang disokong oleh NIO dan Jianghuai Group Sihao New Energy, Zeqing New Energy, China Merchants Bank Yunchuang Technology, Foton Zhicheng Cloud Power, Geely Commercial Vehicle-Solander Energy, Rakan hulu dan hilir dalam rantaian industri seperti Rui Automotive Technology Institute, Dinghe Insurance, dan China Automotive Technology Research Center mencapai perjanjian kerjasama.

Kandungan kontrak merangkumi pelbagai bahagian perkhidmatan BaaS Vernon, seperti penyelesaian pengurusan aset bateri (BA), penyelesaian bateri litium penyelesaian pengurusan pintar data (LS), penyelesaian kitar semula sumber (BRC), dll.

Pada majlis menandatangani perjanjian itu, Vernon mengumumkan bahawa ia telah mencapai kerjasama perniagaan aset bateri BaaS dengan JAC Sihao New Energy. Kedua-dua pihak telah bekerjasama dalam versi pertukaran bateri aset bateri kuasa dan menerapkannya pada senario perkhidmatan penyewaan bateri BaaS untuk membuat penyelesaian pengurusan awan bateri yang selamat dan boleh dipercayai untuk aset bateri dalam senario pertukaran bateri.

Wei Neng dan Zeqing New Energy telah mengesahkan kerjasama mereka dalam perniagaan penyewaan bateri BaaS. Di bawah pengaturan itu, Wei Neng akan menyediakan Zeqing dengan satu set lengkap penyelesaian perkhidmatan BaaS, termasuk teknologi bateri, kecerdasan data, dan kemampuan pengurusan aset. Kedua-dua pihak akan menggabungkan sumber daya unggul masing-masing dalam R&D, teknologi, pengurusan operasi, dan lain-lain, memberikan peranan penuh kepada peranan rantaian nilai industri, dan bersama-sama mempromosikan promosi dan penerapan model pertukaran bateri kuasa kenderaan elektrik dalam bidang perjalanan awam.

Lihat juga:NIO merancang untuk membina kemudahan pengecasan dan pertukaran bateri di Hungary

Wei Neng terutamanya menyediakan penyewaan bateri dan perkhidmatan yang berkaitan. Pada bulan Ogos 2020, CATL mengumumkan bahawa ia akan melabur dalam penubuhan Wei Neng dengan NIO Inc, Guotai Junan International Holdings, dan Hubei Science and Technology Investment Group Co., Ltd.