Presiden NIO: Kenderaan elektrik pintar China mempunyai tiga tahun lelaran

Pada Pameran Auto Chengdu yang diadakan pada 26 Ogos, Neo, pemimpin kenderaan tenaga baru China, melancarkan rangkaian produknya yang lengkap, termasuk ET5, ES7, ET7 yang dilengkapi dengan sistem digital Alder, dan 2022 ES8, ES6, dan EC6.Pengasas bersama dan presiden syarikat itu, Leehom Qin, berkata dalam acara soal jawab media, “China adalah pasaran yang paling kuat untuk kenderaan elektrik pintar. Kita mesti melihat pasaran ini dengan pemikiran sekitar tiga tahun lelaran.”

NIO ET5 (Sumber: NIO)

Seorang wartawan bertanya: “SUV ES7 baru akan dihantar dalam dua hari ini. Apakah jangkaan penjualan anda? Adakah ia akan mempengaruhi penjualan model yang dilancarkan sebelumnya, termasuk ES8, ES6 dan EC6 (866)? Umumnya, kedai 4S Kenderaan bahan bakar akan menjual versi lama dengan potongan harga. Adakah NIO akan melakukan ini?” Leehom Qin menjawab: “Kami tidak akan memberikan potongan harga. Dengan pelancaran ES7, akan ada sedikit kesan pada model 866. Mereka seperti orang pertengahan umur, tetapi kami menaik taraf sistem digital Alder untuk menjadikannya’lebih muda’ dan menambah orang muda ke matriks ini-ES7, yang membolehkan seluruh barisan SUV kami berdiri teguh. Kami berharap ES7 akan memperkaya dan mengoptimumkan keseluruhan barisan produk SUV”.

Qin Xu berkata, “Pada tahap ini, untuk perencanaan produk kenderaan elektrik pintar, kami tidak percaya bahawa seperti kenderaan bahan bakar pada masa lalu, ada 5 tahun iterasi dan 10 tahun produk popular dapat dijual.Kita perlu melihat pasaran ini dengan idea kira-kira tiga tahun lelaran, yang seterusnya merupakan cabaran besar bagi pelaburan, kekuatan dan pengambilan keputusan mana-mana syarikat automotif. “

Lihat juga:Pangkalan Hefei kedua NIO akan melancarkan model baru kedua pada tahun 2023

Pada Pameran Auto Chengdu, NIO juga mengumumkan tarikh penghantaran model ET5nya pada bulan September. Qin Lihong berkata, “Dalam keadaan normal, BMW 3 Series menjual sekitar 12,000-15,000 unit sebulan, dan tujuan NIO ET5 adalah melebihi jumlah ini pada tahun mendatang.”

Qin tidak mendedahkan jumlah pesanan ET5, tetapi dia menyebut bahawa beberapa jurujual NIO membuat spekulasi berdasarkan tokonya di seluruh China dan jumlah pesanan per kapita bahawa pesanan kumulatif ET5 telah mencapai hampir 200,000 unit.