Program Angkasa China melancarkan satelit Zhongxing 2E dari kemudahan Xichang di Sichuan

Tiga puluh minit pada tengah malam pada hari Jumaat pagi, dengan pelancaran misi Zhongxing 2E yang berjaya, China menambah satu lagi komponen aktif ke garis satelit Bumi yang semakin berkembang.

Pangkalan penghantaran adalah Pusat Pelancaran Satelit Xichang di barat daya Provinsi Sichuan. Kemudahan ini merupakan salah satu tempat utama bagi kakitangan projek angkasa China untuk melaksanakan beberapa misi angkasa awam, penyelidikan dan tentera.

Menghantar satelit Zhongxing 2E ke luar angkasa adalah roket Long March, sebahagian daripada keluarga reka bentuk roket lama China, yang bermula dengan pelancaran Long March 1 pada tahun 1970.

Bertanggungjawab untuk misi ini ialah China Satellite Communications (CSC). China Satellite Communications adalah sebuah syarikat milik negara yang telah berkembang sejak penubuhannya pada tahun 2001 untuk menyediakan pelbagai perkhidmatan satelit ke pasaran domestik dan antarabangsa. CSC adalah salah satu anak syarikat utama China Aerospace Science and Technology Corporation, kontraktor program ruang angkasa nasional.

Ketika dilancarkan pada pukul 00:30, jisim keseluruhannya mencapai 5.4 tan dan ketinggian keseluruhan kenderaan adalah 56 meter.

Menurut laporan, Zhongxing 2E telah dipisahkan dari kenderaan pelancaran Long March dan memasuki orbit semasa. Satelit ini dijangka melaksanakan misi dengan jangka hayat keseluruhan kira-kira 15 tahun, di mana siaran imej definisi tinggi dan komunikasi data tanpa wayar akan disediakan.

Menurut media domestik CNMO News, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kekerapan pelancaran satelit baru oleh program ruang angkasa China telah mempercepatkanLaporan2021 dijangka menjadi kali pertama lebih 40 pelancaran di negara ini.

Lihat juga:Geely untuk menubuhkan sebuah syarikat aeroangkasa di Guangzhou yang didedikasikan untuk pembangunan peralatan satelit dan komunikasi

Berita pelancaran yang berjaya tersebar dengan cepat di media sosial domestik, menjadi topik yang paling banyak dibincangkan di Weibo, platform seperti Twitter di China.

Dalam catatan di akaun bertema ruang popular, anda dapat melihat pengendali misi angkasa lepas Zhang Runhong berkata, “Hari ini adalah hari yang baik, dan sekarang kami juga mempunyai roket besar untuk atlet Olimpik!”

Mengenai misi yang belum diumumkan sebelumnya, pengguna lain menulis: “Ini adalah pelancaran yang diam-diam dan berjaya! Tanah air yang hebat selalu melakukan perkara-perkara besar dengan santai.”