PXing Xiaopeng menyelesaikan pembiayaan Siri A melebihi AS $100 juta

Pada 12 Julai, PXing, anak syarikat Xiaopeng Motors, mengumumkanSelesai pembiayaan Siri A bernilai lebih daripada $100 jutaSalah satu pelabur utama adalah IDG, dan pelabur seterusnya termasuk Xiaopeng Motors dan pemegang saham lain.

Ditubuhkan pada 2016, PXing beribu pejabat di Shenzhen dan mempunyai pusat R&D di Guangzhou, Beijing dan Silicon Valley. Melabur dalam robot pintar, dan membuat susun atur mendalam dalam teknologi utama seperti powertrain, kawalan gerakan, pemanduan autonomi, interaksi manusia-komputer, dan kecerdasan mesin.

Produk pertama PXING adalah robot berkaki empat, Dengan kemampuan navigasi autonomi, fungsi interaksi emosi pelbagai modal, dan dilengkapi dengan lengan robot domestik pertama.

Ketua Pegawai Eksekutif Puxing Xu Zhigen berkata: “Setelah pembiayaan selesai, Puxing akan terus memperkuat pelaburan R&D tumpukan penuh dalam perkakasan robot dan kecerdasan mesin, meningkatkan kekuatan bakat kelas atas, mempercepat pengembangan dan iterasi produk, dan membina kelebihan teknologi dan produk syarikat. Puxing akan terus Memperkukuhkan sinergi dengan rantaian industri Xiaopeng dan mempercepat proses perindustrian robot.”

Dia Xiaopeng, Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng Motors, berkata: “Saya percaya bahawa di masa depan, pengeluar kereta pintar akan menjadi pengeluar robot pintar pada masa yang sama. Saya percaya bahawa kereta pintar dan robot pintar akan menjadi industri yang sama di masa depan, yang dapat menghasilkan’satu ditambah satu lebih besar’ Kesan dua ‘.”

Lihat juga:Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng: Pemimpin industri masa depan dengan output tahunan unit 400K