Qu Xiaomian, yang diasaskan oleh mantan ketua Luckin Coffee, berkembang perlahan tetapi mencari pembiayaan

Eksport Media CinaPlanet teknologiMelaporkan pada hari Sabtu bahawa Quxiaomian, sebuah restoran yang diasaskan oleh mantan ketua Luckin Coffee Charles Lu Zhengyao, sedang mencari pusingan pembiayaan baru. Seseorang yang biasa dengan perkara itu berkata bahawa Qu Xiaomian bernilai 1 bilion yuan ($155 juta) pada pusingan ini dan ia mahu menaikkan 100 juta yuan.

Pada bulan April tahun ini, Lu mula bersiap untuk Qu Xiaomian. Ini adalah usaha kedua Lu Jiluixing Coffee. Qu Xiaomi menyediakan lapan kategori makanan termasuk mi pedas, daging dan sayur-sayuran yang direbus, pencuci mulut, minuman, dan hidangan sejuk. Setakat ini, sejak 8 Ogos, 25 restoran Quxiaomian telah dibuka untuk operasi.

Pasukan Qu Xiaomian tidak mempunyai pengalaman dalam bidang katering dan sebagainya. Sebagai bentuk pampasan, mereka berusaha menarik pelanggan dengan potongan harga yang sangat tinggi.Luckin Coffee adalah tuan perang harga. Tetapi jika tidak ada potongan harga, mi Quxiao jauh lebih mahal daripada restoran mi lain. Di samping itu, pengguna mempunyai harapan yang lebih tinggi untuk Qu Xiaomian, dan kemudian kecewa dengan jurang nilai kos, yang mengakibatkan kadar pembelian balik yang rendah.

Qu Xiaomian tidak meniru usaha pengembangan Luckin Coffee yang gila. Seorang kakitangan Luckin Coffee memberitahu Tech Planet bahawa rantai kopi pada awalnya berkembang dengan cepat, tetapi itu mungkin disebabkan oleh kedai kopi yang agak kecil. Kafe yang lebih kecil hanya memerlukan dua minggu untuk menghias dan membuka, sementara yang lebih besar boleh memakan masa sebulan.

Walau bagaimanapun, pengembangan yang ditangguhkan akan mengurangkan keyakinan pekerja terhadap syarikat. Quxiaomi merancang untuk memperluas kedai dalam dua kumpulan: kumpulan pertama akan berlaku di 14 bandar tingkat pertama atau baru tingkat pertama, seperti Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Hangzhou, dll; Kumpulan kedua lapan bandar lain yang sepatutnya bermula pada 18 Ogos termasuk Fuzhou, Nanchang, Changsha dan Hefei.

Lihat juga:Bekas ketua Luckin Charles Lu melancarkan usaha baru: rangkaian restoran

Walau bagaimanapun, Planet Tech mengetahui dari kakitangan Xiaomian bahawa kumpulan kedua rancangan pengembangan telah digantung dan akan dilaksanakan pada awal September. Seorang pekerja yang bekerja untuk pengembangan itu mengatakan bahawa mereka kini kebanyakannya melakukan penyelidikan pasaran.

Terdapat 106 restoran mi yang terdapat di Aplikasi Meituan, 25 daripadanya dibuka dan selebihnya belum dibuka. Seseorang yang dekat dengan pengurusan tertinggi syarikat mengatakan bahawa restoran yang tidak dibuka sekarang tidak akan dibuka tidak lama lagi dan mungkin akan direka bentuk semula untuk pengubahsuaian.