Qualcomm bekerjasama dengan ByteDance dalam ekosistem peranti XR

Gergasi telekomunikasi AS Qualcomm mengumumkan pada hari SelasaPerjanjian kerjasama baruBersama ByteDance, syarikat induk Douyin yang berpusat di Beijing, di Mobile World Congress (MWC) tahun ini di Barcelona. Di bawah pengaturan ini, kedua-dua pihak akan bekerjasama dalam peralatan perkakasan, platform perisian, dan pengembangan alat pembangun. Di samping itu, perkongsian ini memberi tumpuan kepada teknologi Extended Reality (XR) dengan matlamat untuk terus membangunkan ekosistem XR global.

Qualcomm sebelum ini telah menjalin kerjasama dengan sejumlah pengeluar perisian dan perkakasan XR. Sebagai contoh, alat dengar VR Meta Quest 2 menggunakan cip komputer khusus Qualcomm XR. Tahun lalu, ByteDance memperoleh pengeluar VR China Pico dengan harga 5 bilion yuan (AS $792 juta), dan susun aturnya di bidang XR juga menarik perhatian industri.

Setelah kedua-dua syarikat mencapai kerjasama ini, produk Pico XR susulan ByteDance akan menggunakan Spaces platform Qualcomm Snapdragon, sehingga membuka potensi pengkomputeran ruang dan produk berkaitan meta-alam semesta.

Seperti yang ditunjukkan oleh Cristiano Amon, presiden dan CEO Qualcomm, “Ini adalah peluang yang berpotensi besar seperti pasar telefon pintar, terutama kerana kacamata augmented reality (AR) menjadi lanjutan dari setiap telefon pintar”.

Lihat juga:ByteDance akan melancarkan empat produk baru

Ketua Pegawai Eksekutif ByteDance Liang Rubo berkata, “Kami komited untuk membuat penyelesaian yang memberi kuasa kepada pembangun dan pencipta. Kami sangat menantikan masa depan peranti Pico kami yang dilengkapi dengan platform pembangun Snapdragon Space XR.”

Selain bekerjasama dengan ByteDance, Qualcomm juga mengumumkan modem 5G dengan AI terbina dalam dan pensijilan sambungan Snapdragon. Syarikat itu mendedahkan bahawa ia akan terus melabur dalam teknologi mudah alih dalam sepuluh tahun akan datang, termasuk 5G, Bluetooth, audio dan bidang lain. Antaranya, Snapdragon Connect adalah standard pensijilan untuk peranti dengan prestasi sambungan mewah. Telefon pintar, kereta, dan alat dengar AR/VR yang diperakui semuanya dilengkapi dengan teknologi 5G, Wi-Fi dan Bluetooth kelas atas.