Robot Horizon syarikat AI menerima pelaburan strategik dari FAW Group

Horizon Robotics mengumumkan pada hari IsninTelah menerima pelaburan strategik dari FAW GroupTransaksi telah selesai. Dana tersebut akan digunakan untuk memperkuat kemampuan R&D dan pelaksanaan kejuruteraan cip AI kelas automotif.

FAW Group dan Horizon Robotics telah menjalin hubungan kerjasama yang mendalam. Sejak tahun 2020, firma AI telah menjalin kerjasama strategik dengan FAW Nanjing dan FAW Intelligent Connected Vehicle Development Institute. Pada bulan Mei 2022, firma itu menggunakan cip Horizon Journey 5 AI untuk projek model baru FAW Hongqi untuk membantu FAW Hongqi membina penyelesaian pemanduan automatik peringkat tinggi.

Ditubuhkan pada tahun 2015, Horizon Robot berharap dapat mewujudkan platform teknologi yang cekap dan terbuka dengan “cip + algoritma + alat” sebagai terasnya. Ini akan berlaku melalui kejayaan teknologi dalam pautan utama seperti seni bina pengkomputeran AI, teknologi pemanduan autonomi berdasarkan pembelajaran mendalam, dan infrastruktur perisian 2.0. Direka untuk meningkatkan kecekapan pembangunan teknologi dan lelaran aplikasi.

Lihat juga:Horizon Robot melancarkan platform pengembangan robot perisian dan perkakasan pertama di China

Hingga akhir 2021, penghantaran kumulatif cip siri Horizon Robot Journey telah melebihi 1 juta unit. Ia telah menandatangani kontrak pemasangan kilang dan pengeluaran besar-besaran untuk lebih daripada 70 model dengan lebih daripada 20 syarikat automotif.

Bertujuan untuk aplikasi kenderaan pintar L2 hingga L4, produk kelas automotif generasi ketiga “Zhengtu 5” mempunyai prestasi tinggi dan kekuatan pengkomputeran yang kuat, yang dapat memenuhi keperluan aplikasi pengeluaran besar-besaran pemanduan automatik peringkat tinggi. Zhengtu 5 telah diadopsi oleh banyak syarikat kereta arus perdana seperti BYD, Niu Chuang dan FAW Hongqi. Ia adalah cip AI berkuasa tinggi kelas 100 TOPS yang dihasilkan secara besar-besaran di China.