Roket Long March 8 China menghantar 22 satelit ke angkasa lepas

China berjaya melancarkan roket Long March 8 pada pukul 11.06 pagi Ahad yang bertujuan untuk menghantar 22 satelit baru ke angkasa lepas. Misi itu dilakukan di Tapak Pelancaran Kapal Angkasa Wenchang yang terletak di selatan wilayah HainanMenetapkan rekod untuk jumlah kapal angkasa yang paling banyak dilancarkan oleh satu roket di China.

Long March 8, yang digunakan untuk pelancaran Ahad, adalah kenderaan pelancaran bersaiz sederhana yang lebih baik. Berbanding dengan prototaip, versi yang lebih baik tidak mempunyai penggalak sampingan, tetapi boleh melancarkan beberapa satelit dengan keperluan orbit yang berbeza. Pelancaran baru-baru ini adalah penerbangan pertama model khas ini.

Di samping itu, Long March 8 menggunakan propelan bukan toksik dan bebas pencemaran. Keseluruhan roket panjangnya 48 meter dan berat lepas landas 198 tan. Long March No. 8 menggabungkan generasi baru oksigen cecair minyak tanah Long March No. 7 dengan diameter 3.35 meter dengan oksigen air berdiameter 3 meter dalam siri Long March No. 3A lama. Ia dapat mencapai daya dukung tiga tan di orbit segerak suria.

22 satelit dalam misi komersial ini termasuk Hainan 1-01 dan 02, Stellar Era-17 (Star Times-17), Wenchang 1-01 dan 02, dan Taijing 3-01. Satelit ini akan digunakan terutamanya untuk perkhidmatan penginderaan jauh komersial, pemantauan persekitaran laut, pencegahan kebakaran hutan dan pengurangan bencana, dll.

Roket pembawa Long March 8 sangat mudah disesuaikan dan dapat memenuhi keperluan pelbagai subjek, termasuk pengguna kerajaan dan komersial. Ia boleh melancarkan satelit bernilai tiga tan ke orbit Bumi rendah atau orbit Bumi Tengah. Roket seperti itu sangat diperlukan oleh pasaran, terutama pelancaran satelit pemerhatian.

Lihat juga:China berjaya melancarkan satelit untuk pertama kalinya pada tahun 2022

Komander roket Xiao Yun berkata bahawa kilang pemasangan dan ujian keluarga Long March 8 sedang dibina di luar tapak pelancaran Wenchang. Setelah selesai, selang pelancaran roket Long March 8 dijangka dipendekkan menjadi 7 hari, mencapai 50 pelancaran setahun. Membina loji pemasangan dan ujian berhampiran tapak pelancaran boleh menjimatkan beberapa langkah dan akan mengurangkan kitaran ujian roket di tapak pelancaran.