Roket pembawa Jielong-3 China memasuki peringkat ujian penerbangan pertama

Pada 9 Ogos, kenderaan pelancaran propelan pepejal empat peringkat-Jielong-3, yang dikembangkan oleh China Academy of Launch Vehicle Technology dan China Rocket Co., Ltd.,Berjaya menyelesaikan ujian statik dan pemisahan fairingKejayaan itu menandakan selesainya ujian tanah berskala besar dalam fasa projek Jielong 3. Roket kini bergerak ke fasa ujian penerbangan pertama.

Semasa roket naik ke angkasa, fairing melindungi muatan, seperti satelit, dari keadaan persekitaran yang melampau, seperti haba, kelembapan, bunyi, dan getaran. Fairing adalah “rumah” keselamatan satelit. Ini memerlukan fairing untuk tetap stabil ketika memainkan peranan pelindung, dan hanya dapat melepaskan diri dengan lancar setelah menyelesaikan “tugas perlindungan”, sehingga memerlukan proses pengujian yang ketat.

Jielong 3 (sumber gambar: China Aerospace Science and Technology Corporation)

Fairing Jielong-3 kini merupakan fairing dengan ruang sampul terbesar yang digunakan oleh roket pepejal di China. Ujian statik bahan fairing terutamanya mengesahkan integriti struktur komponen, dan pada masa yang sama mengesahkan skim reka bentuk, kebolehpercayaan bahan, saiz, dan kaedah sambungan komponen beban utama. Ujian ini juga membolehkan pengiraan pemisahan fairing Jielong-3.

Lihat juga:China melancarkan tiga satelit, kenderaan pelancaran Ceres-1 Yaosan

Gao Lijun, orang yang bertanggung jawab dalam ujian pemisahan fairing Jielong-3, memperkenalkan bahawa untuk memastikan perlindungan satelit ada ketika berlabuh dengan satelit, dalam ujian pemisahan fairing, pasukan memaksimumkan sampul titik bahaya perlanggaran satelit simulasi. Reka bentuk fairing mengambil kira perlindungan alam sekitar satelit. Semua peranti pemisahan menggunakan produk matang yang disahkan oleh kenderaan pelancaran Long March, dan tidak akan mempengaruhi satelit semasa proses pemisahan.

Struktur utama fairing diperbuat daripada bahan komposit sandwic teras sarang lebah, yang dengan cepat melemahkan bunyi dan kejutan sambil menyediakan persekitaran mekanikal yang boleh dipercayai untuk satelit. Di samping itu, dalam reka bentuk fairing itu sendiri, terdapat peralatan perlindungan alam sekitar khas dan antara muka pemantauan alam sekitar untuk memastikan ia dapat dipantau pada bila-bila masa untuk memenuhi keperluan suhu, kelembapan dan kebersihan satelit.