Saham Didi naik 9% setelah Tencent meningkatkan pegangannya

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa mengeluarkan dokumen pada hari Khamis yang mengesyorkan bahawa gergasi teknologi ChinaTencent meningkatkan pegangannya sekitar 1.8 juta saham biasa Kelas AMenambah kepentingannya yang ada di syarikat teksi Didi Global Inc., pegangan Tencent meningkat kepada 7.4 peratus pada 31 Disember 2021, daripada 6.4 peratus yang diungkapkan sebelum penawaran awam awalnya pada bulan Jun. Berita itu mendorong saham Didi naik 8.8 peratus dalam perdagangan Khamis.

Didi sangat memerlukan peningkatan keyakinan seperti itu. Sejak penawaran awam awal tahun lalu, saham syarikat telah jatuh tajam kerana tindakan keras oleh pengawal selia China. Nilai pasarannya menjunam $47 bilion dalam masa kurang dari lapan bulan setelah pengawal selia domestik menyatakan kebimbangan mengenai keselamatan datanya. Didi berhenti dari Bursa Saham Amerika pada bulan Disember tahun lalu,Mencari penyenaraian di Hong KongSebaliknya.

Pada akhir Disember tahun lalu, Didi mengeluarkan laporan kewangan Q2 dan Q3. Menurut Piawaian Perakaunan Umum AS, jumlah pendapatan untuk suku kedua dan ketiga masing-masing adalah 48.2 bilion yuan (AS $7.58 bilion) dan 42.675 bilion yuan (AS $6.71 bilion), sementara kerugian bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham biasa adalah 24.4 bilion yuan. Yuan (AS $3.84 bilion) dan 30.6 bilion yuan (AS $4.81).

Sebagai tambahan, Zhang Yong, ketua dan CEO Didi, mengundurkan diri dari dewan pengarah dan digantikan oleh Zhang Yi, pengarah undang-undang kanan syarikat.

Lihat juga:Didi mendedahkan kerugian $4.8 bilion, Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba Zhang Yong mengundurkan diri

Langkah terbaru ini berbeza dengan perubahan ekuiti syarikat lain yang telah diumumkan oleh Tencent dalam beberapa bulan terakhir. Pada awal Januari, Tencent berada diSea Limited, sebuah syarikat teknologi yang berpusat di Singapura.Mencetuskan spekulasi bahawa syarikat itu merancang untuk mengurangkan kepentingannya dalam syarikat teknologi China yang lain. Kurang dari sebulan yang lalu, Tencent memberitahu para pelabur bahawa ia merancangLepaskan lebih banyak ekuiti JDDengan mengagihkan lebih daripada 460 juta saham sebagai dividen sekali sahaja. Oleh itu, pegangan Tencent turun dari 17% kepada 2.3%.