SAIC dan Qingtao Energy bersama-sama mengembangkan bateri keadaan pepejal

6 Julai,Makmal Bersama Bateri Pepejal NegeriIa ditubuhkan bersama oleh syarikat kereta SAIC Motor dan pemaju bateri keadaan pepejal Qingtao Energy.

Heli memberi tumpuan kepada pengeluaran besar-besaran dan penggunaan bateri kuasa keadaan pepejal dengan jarak pelayaran lebih dari 1,000 kilometer. Di samping itu, bateri akan menampilkan teknologi pengecasan pantas 4C dan dibangunkan dengan matlamat keselamatan dan jangka hayat yang tinggi. Akhirnya, kedua-dua syarikat akan bekerjasama untuk terus mengembangkan teknologi yang diperlukan untuk bateri kuasa keadaan pepejal yang cekap.

Menurut rancangan itu, bateri kuasa keadaan pepejal dengan jarak pelayaran lebih dari 1.000 kilometer yang dikembangkan oleh Heli akan pertama kali digunakan dalam model SAIC tahun depan.

Qingtao ditubuhkan pada Mei 2014, dengan fokus pada industri bateri litium keadaan pepejal domestik. Melalui pengembangan asli bahan utama untuk bateri litium, reka bentuk peralatan yang inovatif dan pengoptimuman proses pengeluaran besar-besaran, syarikat ini memimpin dalam merealisasikan perindustrian bateri litium keadaan pepejal. Semasa membina sistem harta intelek bebas yang lengkap, ia juga membina barisan pengeluaran bateri litium keadaan pepejal pertama di China.. SAIC mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan E + dan F ++ Qingtao pada bulan Jun 2020 dan Januari 2022.

Lihat juga:SAIC melabur lebih daripada AS $1 juta dalam kereta pintar tenaga baru

SAIC ditubuhkan pada tahun 1997 dan mempunyai kenderaan hibrid plug-in, kenderaan elektrik tulen dan kenderaan bahan bakar hidrogen. Dalam bidang inovatif seperti kenderaan elektrik pintar, 300 bilion yuan akan dilaburkan dalam Rancangan Lima Tahun ke-14 untuk berubah menjadi perusahaan teknologi tinggi. Pada bulan Mac tahun ini, SAIC Motor melancarkan Institut Penyelidikan dan Pembangunan Inovasi Umum, dan baru-baru ini mengeluarkan tujuh matlamat pembangunan teknologi utama.