SAIC mempromosikan projek Robotaxi di Shanghai

Pada petang 16 Ogos, syarikat gergasi automotif China SAIC Group mengadakan persidangan seni bina teknologi SAIC Artificial Intelligence Laboratory (AI Lab) dan pemanduan autonomi peringkat tinggi 2.0 di Shanghai Lingang New Area. Oleh itu,SAIC AI Lab mengumumkan rancangan untuk mempromosikan operasi pertama “teksi tanpa pemandu” SAIC Robotaxi 2.0 di Lingang.

Yu Qiankun, pengarah teknikal projek strategik SAIC Robotaxi, mengatakan pada acara itu bahawa dia berharap dapat memulakan operasi di Lingang sekitar akhir Oktober. “Seterusnya, fokus kami beralih ke pentauliahan Kawasan Baru Lingang. Perlu dua hingga tiga bulan untuk keseluruhan sistem diperbaiki,” kata Yu.

(Sumber: Shanghai Lingang Economic Development Group)

Senibina teknikal SAIC High-end Autonomous Driving 2.0 dikembangkan dan direka oleh SAIC AI Lab. Dilengkapi dengan penyelesaian fusion mendalam multi-sensor generasi baru untuk pengeluaran besar-besaran, ia mempunyai ciri-ciri ketepatan penginderaan, bidang pandangan yang luas, pemandangan ekor panjang dan kemampuan mengatasi. Mencapai perpaduan kecantikan dan keselamatan.

Senibina teknikal mengintegrasikan sumber dan teknologi SAIC, merealisasikan transformasi pencapaian teknologi yang didorong oleh perniagaan, mempromosikan aplikasi teknologi pemanduan autonomi berskala besar dalam senario bandar, dan membantu Kawasan Baru Shanghai Lingang untuk meneroka senario baru seperti teksi tanpa pemandu.

Lihat juga:JD Logistics dan SAIC-GM-Wuling bekerjasama dengan produk baru

Pada bulan Jun 2018, SAIC mengumumkan penubuhan makmal AInya. Pada bulan Disember tahun lalu, sebagai salah satu daripada empat projek strategi pembangunan inovatif SAIC, Robotaxi, syarikat kereta domestik pertama dengan platform operasi pemanduan automatik L4, dilancarkan secara rasmi.

Projek ini mengintegrasikan sepenuhnya sumber unggul ekosistem SAIC dan rantaian industri seperti SAIC AI Lab, Momenta, SaicMobility, dan secara organik menggabungkan “pengalaman operasi perjalanan matang” dengan “teknologi pemanduan automatik terkemuka”. Triniti inovatif “pembuatan pintar + operasi AI +” telah dibina untuk bersama-sama meneroka aplikasi dan inovasi teknologi pemanduan autonomi L4 dalam senario perjalanan bandar.