Satelit ujian China Tianxing-1 berjaya dilancarkan

Pada 10:08 pada 22 Jun 2022, waktu Beijing,China berjaya melancarkan satelit ujian Tianxing-1Roket pembawa Kuaizhou-1A dihantar ke orbit yang telah ditentukan dari Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan.

Satelit ini digunakan terutamanya untuk penerokaan persekitaran ruang dan mewakili penerbangan ke-15 roket pembawa Kuaizhou-1A.

Pada 9 Januari 2017, Kuaizhou-1A melancarkan misi pelancaran komersial pertamanya. Ia adalah kenderaan pelancaran pepejal kecil yang dilancarkan oleh syarikat roket angkasa China ExPace. Roket ini mempunyai antara muka sejagat antarabangsa dan terutama menyediakan perkhidmatan pelancaran untuk satelit kecil orbit rendah 300kg.

ExPace ditubuhkan pada 16 Februari 2016 oleh China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) untuk merebut peluang dalam pembangunan aeroangkasa komersial. Fasa pertama pusat AIT EXPACE di Wuhan telah digunakan. Ia digunakan terutamanya untuk ujian pemasangan terakhir kenderaan pelancaran pepejal keluarga Kuaizhou. Pada masa ini, ia mempunyai kemampuan ujian pemasangan terakhir 20 kenderaan pelancaran pepejal setiap tahun.

Lihat juga:Produk utama dua satelit meteorologi Fengyun baru China akan dibuka kepada pengguna di seluruh dunia