Senvoda akan menghasilkan bateri pengecasan super cepat dalam tahun ini

Syarikat teras perniagaan bateri kuasa Senvoda-Senvoda Electric Vehicle Battery Co., Ltd. (Senvoda EVB) dikeluarkanSuper Fast Charging Battery SFC480, pada 3 September, dan dijadualkan untuk pengeluaran besar-besaran pada akhir tahun ini.

SFC480 mempunyai kuasa pengecasan maksimum 480 kilowatt dan boleh mencecah sehingga 700 kilometer dengan sekali cas atau 200 kilometer dengan cas 5 minit.

Pengecas ultra pantas merangkumi standard yang berbeza seperti 4C dan 6C, merujuk kepada 80 peratus kuasa bateri yang dicas sepenuhnya dalam 10 hingga 15 minit, 6C dalam 10 minit dan 4C dalam 15 minit. Bateri pengecasan pantas super Senvoda mematuhi standard 4C.

Zhang Yao, naib presiden Senvoda EVB, mengatakan pada sidang media bahawa bateri pengecasan super cepat SFC480 akan dihasilkan secara besar-besaran tahun ini dan akan dapat menahan 50,000 kitaran pengecasan. Dengan inovasi, produk supercharged yang dikeluarkan kali ini akan dapat mengekalkan lebih 85 peratus tenaga pada suhu serendah -20°C. Pada masa yang sama, kadar penggunaan volum lebih besar daripada 72%, dan tidak ada penyebaran haba.

CTP atau pek kuasa tanpa modul, menonjolkan teknologi ini dengan melangkau modul dan mengintegrasikan bateri terus ke dalam pek bateri. Pada masa yang sama, bateri CTC disepadukan terus ke dalam casis kereta, seterusnya menghapuskan pek bateri dalam teknologi CTP. Dianggarkan bahawa pada tahun 2026, struktur bateri SFC480 akan berkembang dari CTP semasa ke CTC

Zhang berkata Senvoda EVB akan membangunkan kedua-dua barisan produk ekonomi dan barisan produk jarak jauh. Sebagai tambahan kepada teknologi elektrik tulen, syarikat ini juga mempunyai pelbagai teknologi seperti hibrid unplugged, hibrid plug-in, dan hibrid jarak jauh, dan telah mencapai kerjasama dengan banyak syarikat kereta arus perdana domestik.

Lihat juga:Siri pembiayaan bateri kenderaan elektrik Senvoda melebihi AS $1 juta

Sebelumnya, Senvoda mengumumkan bahawa ia telah menerima pesanan bateri dari banyak syarikat automotif seperti SAIC-GM-Wuling dan Dongfeng Liuzhou Automobile, dan juga telah bekerjasama dengan Renault Nissan dan Geely.

Senvoda menduduki tempat kesembilan di dunia pada separuh pertama tahun ini dengan kapasiti bateri kuasa terpasang 3 GWh, menurut firma penyelidikan Korea Selatan SNE Research. Ini adalah peningkatan lebih daripada 650% tahun ke tahun, dan juga menjadikannya syarikat yang paling pesat berkembang di antara 10 syarikat teratas di dunia dengan kapasiti terpasang.