Shenzhen melancarkan percubaan mata wang digital untuk pengangkutan awam

Pada hari Jumaat, bandar Shenzhen di selatan China secara rasmi melancarkan projek perintis yang melibatkan mengintegrasikan mata wang digital ke dalam rangkaian pengangkutan awam, inisiatif baru untuk menggalakkan rakyat mengamalkan perjalanan hijau.

Projek ini diketuai oleh Biro Pengangkutan Perbandaran Shenzhen dan dipromosikan bersama oleh People’s Bank of China, Agricultural Bank of China, China Construction Bank, dan Shenzhen Tong Co., Ltd.

Di bawah sistem ini, warga yang melakukan perjalanan dengan bas atau kereta bawah tanah dapat menggunakan aplikasi Shenzhen Pass untuk pembayaran digital. Setelah memohon untuk menyertai “senarai putih” yuan digital bank pusat, pengguna boleh memuat turun dan mendaftar dalam aplikasi dompet digital. Setelah mereka mengikat kad bank mereka ke akaun mereka, mereka dapat menggunakan pembayaran digital dengan mengimbas kod di aplikasi Shenzhen Pass di bas dan kereta bawah tanah. Peserta juga boleh menggunakan elemen digital semasa membeli dan mengisi semula kad biasa, juga melalui aplikasi mudah alih.

Pada bulan Januari tahun ini, Shenzhen melancarkan program perintis yuan digital pusingan ketiga di Daerah Longhua di bandar ini.

Penggunaan elemen digital membawa kelebihan utama seperti pembayaran masa nyata, yuran pengendalian percuma, dan pembayaran luar talian berganda. Pada 16 Julai, Bank Rakyat China mengeluarkan “Kertas Putih Penyelidikan dan Pembangunan RMB Digital China”, yang mengusulkan untuk” mempercepat pembentukan sistem perkhidmatan mata wang yang inovatif dan terbuka yang menghadapi era ekonomi digital dan memberi manfaat kepada orang ramai. ” Keesokan harinya, bank pusat mengumumkan bahawa dolar digital telah diperdagangkan lebih dari $5 bilion di negara ini.

Lihat juga:Pegawai bank pusat China meminta peraturan antarabangsa yang lebih besar mengenai mata wang digital