Sistem pemanduan automatik salah menilai mata kecil sebagai mata mengantuk

26 Julai,Seorang blogger kereta salah dinilai oleh ciri autopilotKerana saiz matanya. Topik itu kemudian menjadi viral di platform media sosial China Weibo. Ini mencetuskan beberapa tindak balas dari syarikat kereta China seperti Xiaopeng dan Neo.

Pemandu berbantu lanjutan pertama yang digunakannya, menurut blogger, adalah Tesla Autopilot, yang bergantung pada roda kemudi untuk mengesan sama ada pemandu mengalami sesuatu yang tidak normal, dan semuanya berjalan lancar.

Namun, blogger itu pergi ke Amerika Syarikat pada tahun 2018 untuk menguji GM Super Cruise dan mendapati bahawa keletihan dapat dinilai setiap kali mata pemandu dikesan, sama ada inframerah atau kamera. Sebagai tindak balas, jurutera GM yang bertanggungjawab terhadap projek itu mengatakan bahawa selain mata kecil, ia juga berkaitan dengan undulasi dan ketinggian wajah blogger. Untuk peralatan pengesanan kenderaan, sudut ketinggian blogger terlalu tinggi dan sasarannya terlalu kecil. Oleh itu, jurutera mengatakan bahawa apabila sistem pengesanan sejagat memasuki China, anda mesti mencari blogger untuk membantu mengembangkannya.

Susulan itu, blogger ini menggunakan beberapa jenama sistem bantuan pemanduan dan tiada satu pun daripada mereka yang mengesan status pemanduan blogger ini dengan betul. Dalam Xiaopeng P7, kenderaan memaklumkan pemandu tertidur. Dalam pelayaran percuma, kenderaan itu memulakan angin musim sejuk yang sejuk, membantu blogger “tidak mengantuk”. Di NIO ET7, blogger didapati keletihan dan terganggu oleh kenderaan sebaik sahaja mereka memandu, jadi ciri ini kini dimatikan oleh blogger.

Tetapi blogger percaya bahawa ini bukan penyelesaian jangka panjang. Oleh kerana ciri-ciri ini berkait rapat dengan tahap pemanduan yang lebih tinggi, blogger mungkin mempunyai banyak ciri tambahan yang tidak dapat digunakan dengan betul pada masa akan datang.

Mengenai masalah salah menilai status semasa pemandu dengan mengukur mata pemilik kereta,Ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng He Xiaopeng, Liu Yilin, timbalan pengurus besar Pusat Internet Xiaopeng, meminta untuk menangani masalah ini di Weibo. Akaun rasmi Xiaopeng Motors juga menjawab bahawa jabatan produk pemanduan autonomi menerima permintaan pengoptimuman semalam.

Lihat juga:Xiaopeng Motors mengumumkan penghantaran 200,000 unit

Di samping itu, NIO telah menubuhkan sebuah kumpulan penyelidikan untuk membantu blogger menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan fungsi bantuan memandu. Setelah beberapa syarikat kereta China bertindak balas, blogger mengatakan bahawa kepantasan tindak balas syarikat permulaan kenderaan telah membuat banyak syarikat kereta tradisional malu dan percaya bahawa China pasti akan memimpin dalam pusingan kemajuan teknologi ini.